Niet meer naar het lab en binnen 2 minuten resultaat: als het aan de oprichters van de Nederlandse startup Spektrax ligt, is dat hoe de nieuwe testmethode voor COVID-19 werkt.
Voor wetenschapper Eva Rennen van startup Spektrax is dit een spannende tijd. Samen met collega Vincent Laban werkt ze al wekenlang, 7 dagen per week, 12 uur per dag aan een nieuwe testmethode voor COVID-19. De methode kan in een paar minuten COVID-19 opsporen. Handig voor huisartsenposten, mobiele testlocaties bij grote evenementen en op vliegvelden, misschien wel op Schiphol denken ze.
Handelsreis
Begin dit jaar ging mede-oprichter Vincent Labanvan Spektrax op handelsreis naar Japan. Van wetenschappers hoorde hij dat ze bang waren dat de Olympische Spelen in gevaar zouden komen vanwege een nieuw coronavirus dat in China heerste. Testen was duidelijk nodig, zag Laban in Japan. Terug in Nederland ging hij samen met Eva meteen aan de slag.
Inmiddels ze zijn ze een paar maanden verder. Samen met het Amsterdam UMC evalueert de startup de technologie. Ze vergelijken bestaande uitkomsten van COVID-19-testen met hun eigen uitkomsten. De komende maanden hopen ze grote hoeveelheden tests te kunnen maken. Ruim op tijd klaar dus, voor de volgende Olympische Spelen in Japan.
Laser
Voor de test heb je nog steeds een getraind persoon nodig die een monster uit de neus of keel afneemt. Het monster wordt vervolgens op een chip gelegd. "Bestaande testen kijken naar de genetische samenstelling van COVID-19. Wij schijnen met een laser op het monster op de chip. En met speciaal ontwikkelde software kunnen we de specifieke chemische structuur van het virus zien", vertelt de wetenschapper.
En dan? "We kennen inmiddels de bouwsteentjes van COVID-19. De laser leest de golflengtes uit en die kun je zien. Het is een soort unieke barcode, typisch voor het virus", zegt Eva. In een paar minuten heb je een uitslag. Ter vergelijking: de bestaande test kan van kop tot staart 24 uur duren. En moet altijd gebeuren in een lab.
Toegankelijk en goedkoop
"Het is de bedoeling dat dit een toegankelijke testmethode wordt, op locatie, zo goedkoop mogelijk", zegt Eva. "Maar er zijn er nog genoeg hobbels te nemen. We zitten nu in de laatste fase van validatie. Daarna gaan we certificeren en de eerste testen leveren. Daar kijken we enorm naar uit. Neem verzorgingshuizen: mensen die negatief testen kunnen dan voor het eerst in maanden weer bij hun oma op bezoek."
"We zijn maatschappelijk gedreven. Ik merk hoe snel we hiermee gaan. Iedereen in de wereld is met COVID-19 aan de gang, heel mooi om te zien. Het zou mooi zijn als we mensen kunnen testen die nu geen test krijgen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.