Als het aan CDA’ers ligt, wordt Hugo de Jonge het gezicht van de partij in de naderende campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. De achterban vindt het goed dat Mona Keijzer zich heeft gemeld, maar het had eigenlijk niet gehoeven.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1.770 mensen die nu een voorkeur hebben voor het CDA. De kaarten voor het CDA-lijsttrekkerschap lijken sinds vorige week flink geschud toen Wopke Hoekstra afhaakte en De Jonge zich officieel meldde als kandidaat. Mona Keijzer deed dat laatste vanochtend ook en dus gaat de lijsttrekkersstrijd tussen die twee bewindspersonen.

De Jonge: charismatisch, premierwaardig, stemmentrekker

Nu Mona Keijzer, de huidige staatssecretaris van Economische Zaken, uitsluitsel heeft gegeven over haar ambities kan de vlag nog niet officieel uit bij De Jonge. Maar als CDA-kiezers wordt gevraagd wie het meest geschikt is als CDA-leider slaat de balans behoorlijk uit naar De Jonge. 74 procent verkiest hem boven Keijzer, tegenover slechts 13 procent die Keijzer aanvinkt. Het overige deel weet het nog niet.

De huidige minister van Volksgezondheid spreekt naast eigen CDA-kiezers ook groepen ChristenUnie- en VVD-stemmers aan. Hij is volgens CDA-kiezers onder meer premierwaardiger, charismatischer, beter in debat, meer stemmentrekker dan Keijzer en heeft zich daarnaast meer bewezen. Keijzer komt in de buurt van De Jonge als het gaat om betrouwbaarheid en gevoel met wat er speelt in de samenleving.

Keijzers kansen

Maar het is gezien de cijfers de vraag of Keijzer De Jonge nog kan bijbenen. CDA-kiezers vinden het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld D66-kiezers, niet zo belangrijk dat het nieuwe gezicht van de partij een vrouw is. Voor ongeveer driekwart van de CDA-kiezers (73 procent) is dat niet van belang. Een kwart (25 procent) vindt dat wel belangrijk.

Voordat Keijzer zich vanochtend meldde vond slechts een deel van de CDA-kiezers dat zij zich verkiesbaar moest stellen. 43 procent vond dat zij dat wel moet doen; 37 procent niet. Ook zijn CDA-ers verdeeld over de vraag of het CDA een ledenverkiezing moet organiseren om de lijsttrekker aan te wijzen. 40 procent vindt van wel; van 40 procent hoeft dat niet. Nu Keijzer zich toch officieel gemeld heeft, vindt 73 procent het goed dat ze dat wel heeft gedaan.

De Jonge betere CDA-leider dan Hoekstra

Hoekstra bleef De Jonge in alle eerdere peilingen die EenVandaag deed onder CDA-kiezers voor. De Jonge was allerminst kansloos, 35 procent gaf hem nog de voorkeur boven de minister van Financiën, maar Hoekstra werd deskundiger en betrouwbaarder gevonden ten opzichte van De Jonge.

Maar nu, twee maanden later en na het afhaken van Hoekstra, is De Jonge dé man voor CDA-kiezers. De grootste groep daarvan denkt dat hij het beter zal doen dan Hoekstra het had gedaan.

Maximaal 20 zetels

Hoever reikt het potentieel van De Jonge? Kan hij van het CDA de grootste maken? Dat zit er niet in, denken CDA-kiezers. De partij staat nu ruim achter op de VVD in De Peiling en ook De Jonge gaat daar niet veel verandering in brengen.

Slechts 21 procent van de CDA'ers die De Jonge verkiezen boven Keijzer, denken dat het CDA de grootste wordt bij de komende verkiezingen. Het plafond van de christendemocraten ligt volgens het grootste deel van de eigen achterban op maximaal 20 zetels, ongeveer evenveel als de partij nu heeft.

audio-play
Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek over de lijsttrekkersstrijd bij D66 en CDA.
info

Over dit onderzoek Het onderzoek (pdf) is gehouden op 22 en 23 juni 2020. Aan het onderzoek deden 29.017 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 1.771 mensen die hebben aangegeven op het CDA te stemmen als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn.

Het grootste deel van het onderzoek is uitgevoerd voordat Mona Keijzer bekend maakte lijsttrekker te willen worden. Na haar aankondiging deden nog 423 CDA-kiezers mee aan het onderzoek. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 65.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.