Beregeningsverboden voor boeren in april, de Waterschappen sluiten het niet uit. De afgelopen maanden viel er minder regen dan normaal, waardoor de droogte van vorig jaar niet is gecompenseerd.

"Normaal gesproken begint het groeiseizoen met een wateroverschot," aldus Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. Dit jaar lijkt dat voor Oost- en Zuid-Nederland anders te verlopen. Volgens de Unie van Waterschappen is Nederland in het algemeen redelijk hersteld van de droogte, maar de grondwaterstanden blijven achter. En met name in de Achterhoek, Twente en Noord-Brabant zijn er zorgen.

Droogte, bodemverzakking en verzilting in Nederland

Plankje in de sloot

Boer Eric Tilborghs uit het Brabantse Rijsbergen neemt zelf vast maatregelen. Hij probeert door plankjes in de sloot te zetten zo veel mogelijk water vast te houden, en maakt zich ernstig zorgen, omdat er na Carnaval pas weer regen wordt voorspeld.

"Zonder water geen bedrijfsvoering," verzucht Tilborghs. Hij teelt aardbeien en chinese kool, soorten die erg veel water nodig hebben.

Eric Tilborghs gebruikt plankjes in de sloot om het water vast te houden

Skippybal om duikers te dichten

Verschillende waterschappen nemen ook alvast maatregelen. Zo heeft het waterschap Rijn en IJssel een soort skippybal waarmee boeren duikers kunnen dichten. Het waterschap Brabantse Delta werkt met een 'drempel tegen droogte'.

Deze drempel moet het water binnenhouden, maar is laag genoeg zodat bij veel regen het water wel weg kan lopen.

Pas in maart weer neerslag

Volgens het KNMI is de droogte niet uitzonderlijk. "Het ene jaar is februari natter dan het andere", aldus woordvoerder Léonie Bosselaar. "Maar het helpt natuurlijk niet ter verbetering van de situatie die ontstond na de droge zomer en de herfst."

Volgens het KNMI is vanaf 11 februari geen significante neerslag meer gevallen, en de verwachting is dat het de komende week ook droog blijft. "Pas begin maart zien we een periode waarin weer neerslag zou kunnen vallen", aldus Bosselaar.

Lees ook

Beleidstafel Droogte

Volgens Alblas van de Unie van Waterschappen moet er als 2019 net zo droog als 2018 wordt, nagedacht gaan worden over droogte op de langere termijn.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een Beleidstafel Droogte ingesteld. Daar worden oplossingen gezocht om iets te doen aan de gevolgen van droogte. In juni komt de minister met een brief met conclusies.

audio-play
Waterschappen vrezen opnieuw aanhoudende droogte en sluiten een beregeningsverbod in april niet uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.