Forum voor Democratie-stemmers zijn verdeeld over de vraag of Otten namens de partij in de Eerste Kamer moet komen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Dat Otten is opgestapt als bestuurder, vindt een meerderheid terecht.
Driekwart (74 procent) van de ondervraagden die bij de Statenverkiezingen op Forum voor Democratie stemden, zegt dat het terecht is dat Henk Otten is gestopt als bestuurder van de partij. Vooral de betaling aan zichzelf wordt hem kwalijk genomen.
Wel of geen senator?
Over de vraag of Otten wel senator moet worden namens de partij, zijn ze minder eensgezind: vier op de tien (40 procent) zien het liefst dat Otten uit de partij wordt gezet, ook als dat betekent dat Forum voor Democratie een zetel minder haalt. Een evengrote groep (40 procent) wil juist dat Otten als FVD'er in de Senaat komt.
Henk Otten uitte vorige week in een interview scherpe kritiek op partijleider Thierry Baudet. Hij vindt dat FVD onder Baudet te rechts wordt. Ook zei hij dat Baudet zichzelf teveel in het middelpunt plaatst en dat hij zich te filosofisch uitlaat.
Helft kiezers vindt Baudet te filosofisch
Een deel van de kiezers is het met die kritiek eens. Zo vindt 16 procent dat Forum voor Democratie te rechts wordt.
Een derde (36 procent) van de ondervraagde kiezers is het eens met de kritiek dat Baudet zichzelf teveel in het middelpunt van de partij plaatst. En ongeveer de helft (50 procent) vindt dat de partijleider teveel filosofische taal gebruikt.
Steun Baudet blijft hoog
De steun voor Baudet is desondanks onverminderd hoog; meer dan 90 procent van de kiezers heeft vertrouwen in de partijleider. Ook zeggen de meeste mensen dat de gebeurtenissen van afgelopen week geen invloed hebben op hun stemgedrag bij de Europese verkiezingen. Voor minder dan een tiende van de stemmers is het wel een reden om andere partijen te overwegen.
Veel kiezers denken niet dat het afgelopen is met de ruzies binnen de partij. De helft (48 procent) verwacht dat er de komende jaren meer interne conflicten zullen voorkomen. Een deel denkt dat dat ligt aan het feit dat de partij zo snel groeit; een kwart (27 procent) van de ondervraagden zegt dat het beter voor FVD was geweest, als de partij langzamer was gegroeid.
Over het onderzoek
Het onderzoek is gehouden op vrijdag 26 april. Er deden ruim 2000 mensen me die bij de Statenverkiezingen op Forum voor Democratie stemden. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.