De regeling waarmee het kabinet het bedrijfsleven wil stimuleren investeringen te blijven doen, de BIK, gaat er tóch komen. Forum voor Democratie en de Fractie-Otten helpen het kabinet in de Eerste Kamer aan een meerderheid.

Op Prinsjesdag was daar plotseling de aankondiging van de BIK, de Baangerelateerde Investeringskorting. Een tijdelijke regeling van 2 jaar, waar in totaal 4 miljard euro mee is gemoeid. Het moet ertoe leiden dat ondernemers ook tijdens de coronacrisis investeringen blijven doen in bijvoorbeeld machines en computers. Bedrijven die investeren mogen een deel daarvan aftrekken van de loonbelasting. Daardoor zou het banen op moeten leveren, want arbeid wordt zo goedkoper.

Links is kritisch

De linkse oppositie en experts zijn kritisch over de regeling, die onderdeel uitmaakt van het Belastingplan. Een stem tegen de BIK betekent dat er geen goedkeuring aan het Belastingplan wordt gegeven, waardoor bedrijven en particulieren ook geen lastenverlichting kunnen krijgen. Dat gaat veel partijen te ver. Het kabinet sleutelt nog wel aan de regeling, in de hoop dat daarmee ook de linkse oppositie overtuigd kan worden van het nut ervan.

Baat het niet, dan schaadt het niet

Oud-FvD'er Henk Otten, fractievoorzitter van de gelijknamige fractie, vindt de BIK een goed instrument, zeker als de looptijd niet te lang is. "Baat het niet, dan schaadt het niet", zegt hij over de regeling. "Ik heb vaak contact met staatssecretaris Vijlbrief en minister Hoekstra. We hebben een soort hotline", vertelt Otten.

FVD en Fractie-Otten doen mee

Na een motie van Otten krijgen zzp'ers en mkb'ers 36 maanden uitstel van betaling van belasting. Of hij in ruil daarvoor het Belastingplan gaat steunen in de Eerste Kamer? "We staan er positief in."

Ook Forum voor Democratie gaat voor het Belastingplan stemmen. Wybren van Haga, die in de Tweede Kamer het woord voert voor die partij, wil dat een groter gedeelte van de regeling ten gunste komt van het midden- en kleinbedrijf. "Daar zou je nog wel iets aan kunnen veranderen", zegt Van Haga.

Geld wordt naar grote bedrijven gegooid

Teleurstelling

Henk Nijboer, Tweede Kamerlid van de PvdA, is teleurgesteld dat het kabinet de BIK toch voor elkaar gaat krijgen door de steun van onder andere Forum voor Democratie en Fractie-Otten. De investeringsregeling was juist een onderwerp waarop linkse partijen als de PvdA en GroenLinks hun machtspositie konden uitspelen, maar nu kiest het kabinet dus voor samenwerking met andere partijen.

Nijboer: "Wij zien die vier miljard veel liever besteed worden aan de woningnood, aan onderwijs en aan de zorg, in plaats van dat het geld naar grote bedrijven gegooid wordt." GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver noemde het eerder een "afscheidscadeau voor Hans de Boer", de oud-voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Lees ook

'Regeling waar weinig mensen van houden'

Ook de Raad van State, de adviseur van de regering, heeft kritiek: het is niet aan te tonen dat de regeling banen op zal leveren. En volgens het Centraal Plan Bureau worden investeringen hooguit naar voren gehaald.

Politiek commentator Joost Vullings zegt dat de steun voor de BIK, en daarmee het Belastingplan, belangrijk is voor de coalitie: "De BIK is de erfopvolger van de afschaffing van de dividendbelasting. Deze regeling moet er komen, anders is er gedonder in de tent. Voor de VVD is het onbespreekbaar om er een streep door te halen. Ondanks de nodige weerstand kan de BIK dus toch op voldoende steun rekenen, terwijl het nauwelijks bedrijfsinvesteringen aanjaagt. Je kan de regeling ook zien als een 'ordinaire' lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Maar dat spreekt premier Rutte tegen. En zo wordt een regeling waar weinig mensen echt van houden toch werkelijkheid."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.