In het eerste weekend van de gedeeltelijke lockdown zijn er 435 boetes uitgedeeld voor het overtreden van de coronaregels. Dat laat de Nationale Politie aan EenVandaag weten.
Dit weekend werden ook 756 waarschuwingen uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de regels hielden, sinds 1 oktober zijn dat 1500 waarschuwingen in totaal.
'Boetes geen doel op zich'
Een paar maanden lang schreef de politie amper boetes uit. In de zomer lag het vrijwel stil, nu loopt het weer op, zegt Nationaal Commandant Corona bij de Nationale Politie Willem Woelders. In de tweede week van september werden er maar 2 boetes uitgeschreven, afgelopen zondag waren het er 200 op één dag.
Over het hele weekend legde de politie 435 boetes op voor het niet naleven van de nieuwe coronamaatregelen. "Boetes zijn nooit een doel op zich, waar het kan waarschuwen we nog steeds", zegt Woelders. "Het gaat ons er om onveilige situaties direct te stoppen en soms laat zo'n situatie geen ruimte meer voor een waarschuwing en bekeuren we direct."
Coronaboete: van 390 euro met strafblad naar 95 zonder
Het aantal opgelegde coronaboetes voor het overtreden van de noodverordening liep de laatste weken gestaag op. Van 2 in de week van 7 t/m 13 september tot 38 in de week van 5 t/m 11 oktober. Een uitschieter was de week ervoor met 110 boetes.
Op het overtreden van de coronaregels staat een boete van 95 euro. Eerder was dit bedrag bijna 400 euro en leidde de boete tot een strafblad. Nadat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zelf in opspraak raakte door het overtreden van de regels, werd dit aangepast.
Lees ook
Coronafeestjes
"We mogen er ook wel vanuit gaan dat mensen nu in ieder geval weten dat ze anderhalve meter afstand moeten houden en dat we dat niet meer hoeven uit te leggen", zegt Woelders. Naast de afstandsregel, gelden sinds vorige week ook strengere maatregelen zoals een maximum groepsgrootte van vier personen buiten. Ook is er een verbod op de verkoop en het gebruiken van softdrugs en alcohol tussen 20:00 en 07:00 uur.
Ondanks de strenge regels, moest de politie afgelopen weekend verschillende keren uitrukken vanwege een illegaal feestje. Zo werden 24 jongeren op de bon geslingerd die aanwezig waren bij een illegaal feest in Zutphen, in 's Gravezande stopte de politie een feestje in een bedrijfspand en in Overveen werden 25 mensen op een feestje beboet.
Geen voorrang bij testen voor politie
De gedeeltelijke lockdown leunt op de handhaving van de politie. Toch worden agenten niet met voorrang getest op corona, wat bijvoorbeeld voor de zorg en het onderwijs wel het geval is. Er zitten nu honderden politiemensen thuis omdat zij niet getest kunnen worden of wachten op een uitslag, zegt de Nationale Politie.
Het ministerie van Volksgezondheid en Wetenschap (VWS) laat EenVandaag weten voorlopig geen nieuwe groepen toegang tot het testen op voorrang te geven. Eind oktober zal minister De Jonge het beleid opnieuw tegen het licht houden. Het ministerie zegt dat het de bedoeling is dat testen op voorrang overbodig is wanneer de testcapaciteit op orde is.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.