Als bedrijfsarts in opleiding volgt Robin Smits de coronamaatregelen nauwkeurig. Toch werd ze tijdens een wandeling met de hond op de bon geslingerd. Onterecht, vindt ze. "We kregen geen waarschuwing, ze schreven direct een boete uit."

Op een rustige maandagochtend, begin april, wandelden Robin Smit en partner Robin met puppy James in het Nijmeegse Goffertpark. Vlakbij de parkeerplaats pauzeerden ze even, omdat ze een kennis tegenkwamen die ook op pad was met de hond.

Kort gesprek

Een derde hond kwam aanrennen, van een koppel in de buurt. Het gezelschap - vijf personen - keek op een afstandje naar hun spelende honden.

Ze praatten kort met elkaar. "We hielden ruim afstand en het park was verder leeg", vertelt Robin. "Het was best koud die dag en niets te beleven."

Gek van corona

Ze waren er 'nog geen 2 minuten' toen over het gras een zwarte Golf met agenten kwam aanrijden. Ze waarschuwden de hondenbezitters niet. "Ze begonnen direct met de bon. Dit was een samenkomst, zeiden ze en dat mocht niet", vertelt Robin.

"De agenten vertelden dat ze ons al 10 minuten in de gaten hielden." Robin probeerde de agenten er nog van te overtuigen geen boete uit te schrijven, maar ze waren onvermurwbaar. "Ze zeiden dat ze een beetje gek werden van corona en de discussies, en dat ze wel wisten hoe ze hun werk moesten doen."

'Seponeer deel coronaboetes'

Een coronaboete bedraagt voor volwassenen 390 euro en dat betekent een justitiële aantekening - een strafblad - die 5 jaar blijft staan. Bij een tweede krijgt de beboette persoon mogelijk problemen bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Die heb je nodig voor sommige beroepen.

"Ik vind dat er goed gekeken moet worden naar de aard en achtergrond van coronaboetes. Een illegaal feest vind ik iets anders dan mensen die elkaar ongepland in een park tegenkomen en net iets te dicht bij elkaar staan", zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Een deel van de boetes zou daarom geseponeerd moeten worden, vindt zij. "Je moet het kaf van het koren scheiden, die oproep wil ik doen aan minister Grapperhaus. Er komen nieuwe kamervragen over dit onderwerp", belooft ze.

Lees ook

Zelfde week, zelfde park, geen boete

"Ze hadden best kunnen zeggen: 'jongens ik snap dat die hond uitgelaten moet worden, maar probeer elkaar de volgende keer meer te mijden'", zegt Robin. Later die week zag ze een groep jongeren die geen afstand hielden en wél werden gewaarschuwd. "In hetzelfde park, in dezelfde week."

Toen ze de boete uitdeelden, verwezen de agenten naar de noodverordening van 1 april. "Die had ik niet gelezen", vertelt Robin. Thuis zocht ze alle informatie over de noodverordening van die datum op. "Daarin staat dat wanneer je elkaar tijdens een wandeling tegenkomt en anderhalve meter afstand van elkaar houdt, dat geen probleem is."

'Zover als nodig is'

Robin en haar partner tekenden verzet aan. En daarin zijn ze niet de enigen: ruim 3.010 anderen gingen in bezwaar tegen de coronaboete die ze opgelegd gekregen. "Ik ga zover als het nodig is. Je krijgt een aantekening", zegt ze doelend op het strafblad.

"Als bedrijfsarts ben ik hele dagen met corona bezig geweest, zeker in die tijd. Je houdt overal rekening mee, bent de hele tijd voorzichtig", zegt Robin. "Dan laat je de hond uit en krijg je een boete van bijna 400 euro."

Lees ook

Nog geen enkele zaak ingepland

De ruim 3.000 bezwaren die zijn aangetekend, worden allemaal opnieuw bekeken door het Openbaar Ministerie. Advocaat Justin Kötter staat ongeveer 100 mensen bij. Velen van hen waren zich van geen kwaad bewust. Hij vindt dat het te lang duurt voordat de zaken worden afgehandeld. "We hebben nog geen enkele zaak een reactie ontvangen", zegt Kötter. "Ik heb nog steeds de hoop dat veel strafbeschikkingen worden ingetrokken."

Het OM laat weten op het moment alle verzetschriften te beoordelen. Dat kan betekenen dat een boete alsnog wordt geseponeerd. "In alle andere gevallen zal het OM de zaken voorleggen aan de rechter, die de zaak vervolgens beoordeelt. We doen onze uiterste best om nog voor 1 september de eerste zaken op zitting te krijgen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.