Kan Geert Wilders nog veilig naar het buitenland? En communiceren de veiligheidsdiensten wel adequaat over bedreigingen van de politicus? Dat kun je je afvragen, nu vast is komen te staan, dat de FBI op de hoogte was van de aanslag op een cartoontentoonstelling in Texas, waar Geert Wilders vorig jaar bij aanwezig was. Wilders zelf maakt zich daarover zorgen, zo zegt hij in EenVandaag.

Op 3 mei 2015 was Geert Wilders in de Verenigde Staten. Hij bezocht een ‘Draw Mohammed’-cartoonwedstrijd in Garland, Texas, die was georganiseerd door Wilders’ vriendin Pamela Geller. Vlak nadat hij het evenement had verlaten, openden twee zwaar bewapende terroristen buiten het gebouw het vuur. De politie, die massaal aanwezig was, schoot beide mannen dood.

Aanslag mislukt, eind goed al goed, zou je kunnen zeggen. Uit een onderzoek naar het ronselen van IS-strijders in de Verenigde Staten blijkt echter, dat veiligheidsdienst FBI van tevoren op de hoogte was van deze aanslag. Een FBI-agent stond in nauw contact met één van de terroristen. Had de FBI vooraf niet moeten ingrijpen, zeker omdat de toch al zwaar beveiligde Wilders aanwezig was? Hadden ze informatie moeten delen met de Nederlandse veiligheidsdiensten? Moet de Nederlandse overheid opheldering vragen? Wilders vraagt premier Rutte om tekst en uitleg.

Foto: AFP PHOTO / HANDOUT