Frans Timmermans is in de grote publieksverkiezing uitgeroepen tot Politicus van het Jaar 2014. Hij krijgt maar liefst 30 procent van de stemmen in de jaarlijkse verkiezing van EenVandaag. 

Nog nooit won een politicus de titel met zulke grote cijfers. Hij wordt geroemd om zijn bevlogenheid, empathisch vermogen en kennis van zaken en boven alles om zijn optreden na de MH17 ramp. Op de tweede plaats eindigt Geert Wilders (14%), Alexander Pechtold is derde (8%). Aan de verkiezing deden 30.000 mensen mee.

Timmermans (oud-minister van Buitenlandse Zaken) was al de populairste minister van het kabinet voor de ramp. Maar het is de combinatie van dossierkennis en menselijkheid bij zijn optreden na de vliegramp die hem voor veel mensen dé politicus van het jaar maakt.  “Dicht bij de mensen via social media, en vervolgens in zeven talen bij de VN, dat maakt hem geloofwaardig”, aldus een deelnemer. Zijn speech bij de VN maakte op velen diepe indruk. Veel ondervraagden vinden het jammer dat hij naar Europa is gegaan, maar ze gunnen het hem wel. Opvallend is dat Timmermans steun krijgt van kiezers van bijna alle partijen. 

Wilders en Pechtold

Geert Wilders wordt gewaardeerd omdat hij zich blijft afzetten tegen het kabinetsbeleid en omdat hij zijn partij halverwege het jaar zag verbrokkelen, maar nu in alle peilingen de grootste is. "Wilders blijft vasthouden aan zijn standpunten, hoe hard sommigen, buiten én binnen zijn partij, daar ook tegen ageren," schrijft een deelnemer. Alexander Pechtold wordt door deelnemers omschreven als een goede debater en slimme oppositieleider. "Alexander Pechtold is dé leider van de oppositie en laat tegelijkertijd de PvdA en de VVD naar zijn pijpen dansen. Hij is een machtig man," zegt een deelnemer.

Kabinet goed vertegenwoordigd

Ondanks slechte zetelpeilingen is het kabinet goed vertegenwoordigd in de top van de verkiezing van de Politicus van het Jaar. Premier Rutte staat zelf op de vierde plaats. Opvallend is de hoge notering van drie PvdA-ministers, want naast winnaar Timmermans staan Asscher en Dijsselbloem op een gedeelde vijfde plaats.  

Het optreden van het kabinet na de ramp met de MH17, en de speech van Timmermans bij de VN worden door de meeste ondervraagden als belangrijkste politieke momenten van het afgelopen jaar gezien.

Top 10

De volledige top-10 van 2014 is als volgt:

1. Frans Timmermans 30%

2. Geert Wilders 14%

3. Alexander Pechtold 8%

4. Mark Rutte 6%

5. Lodewijk Asscher 5%

5. Jeroen Dijsselbloem 5%

7. Emile Roemer 4%

8. Pieter Omtzigt 3%

8. Sybrand Buma 3%

10. Fleur Agema 2%

Eerdere winnaars van de publieksverkiezing voor Politicus van het Jaar waren Wouter Bos (2004), Rita Verdonk (2005), Jan Marijnissen (2006), Rita Verdonk (2007), Wouter Bos (2008), Alexander Pechtold (2009), Geert Wilders (2010), Emile Roemer (2011), Diederik Samsom (2012) en Geert Wilders (2013). 

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 30.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 2 tm 15 december 2014. 

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.