Moet je een studie kiezen uit je hart of moet je kiezen voor het grote geld? Op Radio EenVandaag en debat hierover tussen NRC Next-columniste Floor Rusman en Peter Huwae, van de vereniging voor decanen. Ook aandacht voor de opvallende uitslag onder de leden van het EenVandaag Jongerenpanel: slechts een kwart van hen hield bij het maken van de studiekeuze rekening met het arbeidsperspectief.

Desondanks denkt 79 procent van de studenten een baan te vinden in hun studierichting. De meerderheid (58%) denkt zelfs dat dit gemakkelijk zal zijn. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1000 studenten uit het 1V Jongerenpanel.

Een kwart van de studenten (28%) had bij aanvang van hun studie geen idee wat de kansen op een baan zouden zijn. Nog eens 14 procent wist dat de kans klein was een baan te zullen vinden in hun studierichting. Naar eigen zeggen hebben zij van huis uit meegekregen dat het niet uitmaakt wat je studeert, als je er maar plezier in hebt (69%). Acht op de tien studenten (79%) hebben dan ook gekozen voor de studie die hen gewoonweg het leukst leek.

EenVandaag ondervroeg ook 700 middelbare scholieren. Slechts een kwart van de ondervraagde scholieren en studenten vindt dat jongeren bij het kiezen van een studie de kans op een baan zwaarder zouden moeten laten wegen dan het volgen van een leuke opleiding. Dezelfde vraag werd beantwoord door 22.000 volwassenen uit het EenVandaag Opiniepanel. Van hen vindt een meerderheid (60%) dat het arbeidsperspectief wél doorslaggevend zou moeten zijn.

Van de ouders van kinderen die nu studeren of binnenkort voor de studiekeuze staan, zegt slechts 14 procent dat de kans op een baan geen rol zou moeten spelen. Zelf handelden zij destijds anders: bij de helft van de volwassenen (49%) was de kans op een baan helemaal niet bepalend voor hun studiekeuze. Dat geldt ook voor de huidige lichting studenten: bij zes op de tien (59%) is de kans op een baan niet bepalend geweest voor hun studiekeuze. Scholieren die nu voor de studiekeuze staan maken een andere afweging: slechts 30 procent van hen laat de kans op een baan niet meewegen.

Over dit onderzoek

Aan dit online onderzoek, gehouden van 29 t/m 31 januari 2014, deden 712 scholieren en 1064 studenten mee. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Daarnaast zijn een aantal vragen voorgelegd aan 22.285 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Onder hen waren 3957 ouders met kinderen die in de bovenbouw van de middelbare school zitten en/of studeren. Het onderzoek vond plaats van 28 t/m 31 januari 2014.

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.