Jacques Rozendaal, voorzitter van SGPJ, over stemmen vanaf je 16e: 'Stemmen vanaf 16 jaar? Dat klinkt als een sympathiek voorstel. Er zijn genoeg 16-jarigen die met meer inzicht een stemkeuze maken dan verschillende 18-plussers. Natuurlijk zijn veel 16-jarigen zich al bewust van hun omgeving en de politiek. Toch ben ik geen voorstander. Het is de vraag is of de gemiddelde 16-jarige dan al in staat is om mee te beslissen over de vormgeving van onze maatschappij. Het is niet voor niets dat 18 jaar als leeftijdsgrens voor volwassenheid is gesteld door de wetgever.'

Waar ligt de grens?

Politiek moet ook gaan over jongeren, ook over 16-jarige jongeren. Dat zij in hoge mate betrokken worden bij politiek is belangrijk. De ingewikkelde en complexe vraagstukken moeten zo inzichtelijk mogelijk gemaakt worden voor onze jongeren. Bij SGP-jongeren kan je daarom al vanaf je 11de jaar gratis lid worden.

16 jaar is een leeftijd waarop je volop in ontwikkeling bent en je aan het oriënteren bent op de maatschappij en je omgeving. Vanaf je 18e draag je meer verantwoordelijkheid in de samenleving. De leerplicht duurt tot je 18e, en je mag vanaf je 18e autorijden en sterke drank drinken. Toegegeven, waarom geen 17,5 in plaats van 18? Het is wat arbitrair, maar dat is bij elke grens die getrokken wordt.

Tijd voor debat!

In het verleden lag de stemgerechtigde leeftijd nog hoger, daar wil SGP-jongeren niet naar terug. Het is goed dat EenVandaag de discussie over de stemgerechtigde leeftijd stimuleert. Het is bijvoorbeeld opvallend dat hersenonderzoek heeft aangetoond dat je hersenen zich tot je 25ste levensjaar sterk ontwikkelen. Misschien is dat een argument dat ook eens in deze discussie moet worden betrokken? Laat het debat maar losbarsten!

Op je 16de stemmen is echter net een brug te ver. Juist díe jongeren die dan al politiek zeer betrokken zijn, worden natuurlijk alvast actief voor SGP-jongeren."

Donderdagavond in de uitzending van EenVandaag: is het een haalbaar plan om jongeren te laten stemmen vanaf 16 jaar? En wat zou het betekenen voor de zetelverdeling?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.