Nog steeds hebben veel middelbare scholieren last van grote klassen, blijkt uit onderzoek van het Jongerenpanel van EenVandaag onder 1.000 scholieren. Vier op de tien (39%) ondervraagde leerlingen zeggen dat er afgelopen schooljaar te veel leerlingen in hun stamklas zaten om goed les te krijgen. Veel leerlingen geven aan dat er weinig tot geen tijd is voor extra vragen of uitleg over de lesstof.

Van leerlingen met een stamklas van 27 of meer leerlingen geeft zelfs de helft (55%) aan dat er afgelopen schooljaar te veel leerlingen in hun klas zaten om goed les te krijgen. ‘Er staat maar één docent voor een klas en op moment dat vijf mensen een vraag hebben kun je je vraag meestal niet meer stellen.’ Een andere deelnemer zegt: ‘Ik heb bij Latijn, tekenen en handvaardigheid les met een kleiner clubje. En ik merk dat ik dat wel fijn vindt omdat we met z'n 31'en toch wel een erg drukke boel zijn. Tijdens Latijn loopt de docent naar me toe voor een extra uitleg. Dit gaat bij andere vakken niet.’

Betere prestaties in kleinere klassen

Eén op de drie scholieren (30%) geeft in het onderzoek aan dat hun klas het afgelopen schooljaar uit meer leerlingen bestond ten opzichte van het schooljaar 2013-2014. Tweederde (64%) van de scholieren denkt dat ze beter gepresteerd hadden als er minder leerlingen in hun klas hadden gezeten. ‘Het is altijd heel druk in mijn klas waardoor de lessen telkens onderbroken worden omdat mensen niet stil zijn en dat is gewoon erg irritant omdat ik dan niet fatsoenlijk les krijg.’

In november 2013 deed EenVandaag voor het eerst onderzoek onder scholieren over de klassengrootte, toen een burgerinitiatief van Leraren in Actie (LIA) om een maximum te stellen aan de klassengrootte op de agenda van de Tweede Kamer kwam. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs was destijds tegen een dergelijk maximum. Leerlingen gaven toen in het onderzoek van EenVandaag aan dat het maximum het beste op 25 leerlingen zou kunnen liggen.

Over dit onderzoek

Dit online onderzoek is gehouden in februari 2015. Er deden 1.030 middelbare scholieren mee, waarvan er 547 het afgelopen schooljaar een basisklas hadden van 27 leerlingen of meer.

De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.