Koningin Beatrix gaf in haar toespraak aan dat het tijd is voor een nieuwe generatie. Als jongeren mogen kiezen, zien ze Beatrix liever op de troon (31%) dan Willem-Alexander (20%). Beatrix krijgt van de jeugd voor haar rol als koningin het cijfer 8,1.

Een deelnemer zegt: “Beatrix is een intelligente vrouw die weet wat ze mag en wat ze kan. Ze kent precies de grenzen. En heeft ook nog kennis van zaken. Dat zie ik Willem-Alexander niet zo snel doen.” 

Jeroen Snel, koningshuisdeskundige, over de uitslag: "Opmerkelijk dat ze niet kiezen voor iemand die jonger is. Het heeft denk ik te maken met het vertrouwde, Beatrix is er altijd geweest, en wat gaat het nu worden?"

Populariteit Willem-Alexander

Eén op de vijf jongeren (19%) verwacht dat Willem-Alexander het minder goed gaat doen dan zijn moeder; de grootste groep van 60% denkt dat hij hetzelfde zal presteren. Acht op de tien jongeren hebben vertrouwen in Willem-Alexander als koning.

Een derde (33%) ziet het liefst dat hij zich koning Willem IV gaat noemen; een meerderheid vindt de titel Koning Willem-Alexander het beste. 

Prinses of koningin Máxima

Het vertrouwen in koningin Máxima is zelfs nog iets hoger dan het vertrouwen in koning Willem-Alexander. Driekwart (74%) vindt het een goede zaak dat de prinses zich na de inhuldiging koningin mag noemen; 21% stelt dat ze titel ‘prinses’ moet houden. Dat de familie van Maxima niet bij de kroning is, vindt de grootste groep deelnemers van 47% een goede zaak. 

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden op 28 en 29 januari 2013, deden 1.446 jongeren mee. Het onderzoek is verstuurd na de bekendmaking van de abdicatie. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.