Jules (16) over hoe het was op de middelbare school 'uit de kast' te komen: "Zomaar een dag op school. Tijdens KCV (Klassieke Culturele Vorming) werd de mythe verteld van de god Apollo en zijn minnaar Hyacinthos. Zodra sommige leerlingen erachter kwamen dat beide personages mannelijk waren, kwamen de kreten als ‘gadver’, ‘goor’, ‘vieze flikkers’."

"Dit tot frustratie van de docent, die de desbetreffende leerlingen aansprak op hun belachelijke gedrag. Ook begon zij uit te wijden dat homoseksuelen ook gewoon mensen zijn en dat dat niet veel raarder is dan een heteroseksueel koppel.

Iemand op het oog?

Aardig mens, die docent. Zij is tevens mijn mentor en zij weet nu al een klein jaartje dat ik homo ben, net als een select groepje vrienden dat er goed mee omgaat, gelukkig. Nog nooit heb ik van hen de opmerking gekregen dat het raar was, enkel vragen puur uit belangstelling. Of ik misschien iemand op het oog had. Mijn ouders weten het inmiddels ook (dat wil zeggen: na flink doorvragen zijn ze erachter gekomen), en van mijn moeder krijg ik regelmatig de vraag wanneer ik nou eens uit de kast kom.

Uit de kast

Ik heb een tijd lang erover gehad om gewoon ‘out’ te zijn tegenover iedereen. Echter, dit durf ik niet zolang er nog sukkels op school rondlopen als die personen uit eerdergenoemde Kcv les. Het zijn overigens niet alleen de leerlingen die er moeite mee schijnen te hebben: toen ik mijn betoog wilde houden over het optreden van de politie en de gemeente toen dat homostel uit Utrecht werd weggepest keek mijn leraar een beetje weifelend en vroeg me toen ‘of dat nou echt moest.’ (!!)

Homoles?

Ik denk dat het verplichten van het opnemen van informatie over seksuele diversiteit in de seksuele voorlichting op school een goede zet is; het brengt zowel leerlingen als docenten in contact met het fenomeen ‘homoseksualiteit’ en helpt de acceptatie in Nederland te bevorderen. Veel van mijn medeleerlingen hebben nu nog het idee dat homo’s per definitie vrouwelijke, extravagante mensen zijn die het liefst skinny jeans en leer dragen, maar ‘wij’ zijn ook maar gewoon mensen! Het enige verschil is dat homo’s op hetzelfde geslacht vallen, en blijkbaar is dat voor velen toch nog een reden om er flauwe grappen en opmerkingen over te maken…"

Bekijk hier de reportage in EenVandaag over verplichte 'homolessen' op de middelbare school.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.