Vandaag bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel om de leeftijdsgrens voor het roken van sigaretten te verhogen van 16 naar 18 jaar. Acht op de tien jongeren (80%) zijn voorstander van dit plan. Opvallend: ook 16 en 17-jarigen én jongeren die roken steunen het plan. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag van eind vorig jaar. 

Gevraagd naar de beste manier om roken onder jongeren te ontmoedigen, zeggen jongeren:

1. Maak sigaretten veel duurder

2. Verhoog de leeftijdsgrens voor tabak naar 18 jaar

3. Geef jongeren een boete als zij roken

Three strikes out

Op dit moment is alleen de verkoper strafbaar, niet de jongere zelf. De Kamer bespreekt ook een plan dat 'three strikes out' heet: als een winkel drie keer betrapt wordt op het verkopen van tabak aan minderjarigen, wordt hun tabaksvergunning tijdelijk ingetrokken. 

Dat jongeren best makkelijk aan sigaretten komen, blijkt uit het onderzoek van EenVandaag: de helft van de ondervraagde rokers (54%) begon met roken voor hun 16e. Lees hier meer onderzoeksuitslagen. 

Roken en jongeren, hoe haalbaar is 18 jaar?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.