Bijna zes op de tien middelbare scholieren (57%) denken dat Pim Fortuyn werd vermoord door een moslimextremist. Op de vraag wat voor politicus Fortuyn was, typeert de meerderheid (52%) hem als ‘extreemrechts’. 

Bij bijna zes op de tien ondervraagde jongeren (57%) is er op hun middelbare school nooit aandacht besteed aan Pim Fortuyn. Wanneer er wel aandacht voor de politicus was werd hij meestal slechts genoemd; maar 9 procent heeft één of meerdere lessen over de politicus gehad.

Fortuyn en Wilders

Iemand zegt: "Fortuyn is om precies te zijn één keer genoemd in de klas, in vergelijking met Wilders. Niemand wist wie hij was en we zijn er niet verder op doorgegaan. Nee, aandacht wordt er dus niet aan hem besteed." Jongeren zeggen het meest over hem opgestoken te hebben via de media en door zelf informatie te zoeken.

Milieuactivist

Met de kennis over Fortuyn is het niet slecht gesteld: 92 procent weet dat hij partijleider is geweest en 79 procent dat hij van de LPF was. Hoe ouder de jongeren zijn, des te meer ze weten over de politicus. Van alle ondervraagde jongeren tussen de 12 en 24 jaar weet de grootste groep (48%) namelijk wél dat Fortuyn niet door een moslimextremist, maar door een milieuactivist is omgebracht.

Minister Fortuyn

Niet alle jongeren hebben de feiten op een rijtje. Een panellid zegt: "Eerlijk gezegd weet ik heel weinig van Pim Fortuyn. Ik weet dat hij in de politiek zat en dat hij vermoord is. Meer niet... Heel slecht, eigenlijk." Deze jongere staat niet alleen: één op de tien meent zich te herinneren dat Fortuyn minister is geweest en een even grote groep denkt dat de bekendste oneliner van Fortuyn was: "Niet links, niet rechts, maar recht door zee!”. Maar deze uitspraak was van Rita Verdonk. Tweederde weet het goede antwoord wel: “At your service!”

Gedachtegoed achterhaald?

Het gedachtegoed van Fortuyn spreekt de jongeren niet erg aan. Zo zijn ze het niet met hem eens dat Nederland vol is en de grenzen dicht moeten voor asielzoekers (60%). Driekwart vindt de islam in tegenstelling tot Fortuyn géén achterlijke cultuur en 65 procent vindt de vrijheid van meningsuiting geen vrijbrief om discriminerende opmerkingen te maken. Wel zijn ze het met hem eens dat een gekozen president beter is dan een koningshuis.

Naar aanleiding van ons onderzoek vroeg Ondertussen.nl op straat aan jongeren wat zij nog weten over Fortuyn. Bekijk hier het item:

Over het onderzoek

1V Jongerenpanel is onderdeel van het actualiteitenprogramma EenVandaag. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 16 en 23 april 2012, deden 2.238 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.