Een Kamermeerderheid is voor, maar een meerderheid (63 procent) van de jongeren vinden het een slecht plan om in ons land -naar Amerikaans voorbeeld- jeugdrechtbanken op te richten. 

De oprichting van jeugdrechtbanken is een idee van PvdA-kamerlid Marcouch. Staatssecretaris Teeven laat weten nog te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Ouder en wijzer

De jongeren die tegen het plan zijn, vinden dat mensen die straffen uitdelen rechten gestudeerd moeten hebben. Een panellid zegt: "Er is niet voor niets een 10-jarige opleiding tot rechter in dit land. Als rechtenstudent leer je in te zien dat de wet complex is en dat individuele zaken eveneens complex zijn. Daarom kunnen zaken beter niet door leken worden behandeld." Daarnaast verwachten de deelnemers dat jongeren geen eerlijke straffen uitdelen en vinden ze dat je ouder moet zijn dan 18 jaar om straffen uit te delen. Een jongere zegt: "Het is een bizar idee dat je jongeren onder de 18 die niet eens mogen stemmen wel laat beslissen over iemand anders."

Marcouch: ‘Maakt meer indruk’

Op dit moment delen de experts van Halt Nederland in de meeste gevallen taakstraffen uit. Marcouch wil jeugdrechtbanken oprichten, omdat hij verwacht dat een straf opgelegd in een jeugdrechtbank meer indruk maakt op jongeren dan een straf uitgedeeld door Halt. “Het is heel confronterend als je iemand van je eigen leeftijd zegt: ‘wat jij gedaan hebt kan echt niet’”, zo licht hij toe in de uitzending van EenVandaag.

Jongeren zelf denken hier anders over: slechts 35 procent denkt dat een uitspraak in de jeugdrechtbank op hen meer indruk zou maken, maar een meerderheid (55%) stelt van niet. Een panellid zegt: "Ik denk dat het minder impact heeft als een jongere een straf krijgt opgelegd door een leeftijdgenoot. Dan krijg je het beeld van kak-vwo'ers die vmbo-tuig de les lezen. Ik denk niet dat die jongeren daarvan onder de indruk zijn, mogelijk wekt het zelfs agressie op." Ook verwachten de meeste jongeren dat jonge daders minder respect krijgen voor justitie en de rechterlijke macht, als ze de straf krijgen opgelegd in een jeugdrechtbank. Slechts 17 procent denkt dat het respect zal toenemen.

Milder straffen?

Ruim een op de drie (36%) denkt dat jongeren mildere straffen uitdelen dan Halt nu; een kwart (26%) denkt dat jongeren strenger zouden zijn. Directeur van Halt Nederland, Arina Kruithof, laat weten: ‘deze uitslag zien wij als een duidelijk signaal. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat er mildere straffen komen. We hebben in ons land wetten en als je je daar niet aan houdt, moeten de consequenties duidelijk zijn.’ Kruithof pleit er dan ook voor om Halt in de toekomst het aantal uur taakstraf te laten bepalen. ‘Wij zeggen dan bijvoorbeeld: 20 uur. De jeugdrechters kunnen dan bedenken wat de jonge dader in die 20 uur moet doen: denk aan een excuusbrief schrijven of een werkstraf volbrengen.’

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 tot 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 09 tot 17 januari 2012, deden 1.688 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land. De uitslag wordt vanavond gepresenteerd in EenVandaag.

Lees ook rechts op deze site de verhalen van jongeren die in het verleden zijn 'gepakt en gestraft', zoals Mo die Wilders bedreigde. Op Scholieren.com vertelt Tjeerd hoe het was om voor een dag jeugdrechter te spelen. Dat kun je hier lezen.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.