Jongeren zijn erg positief over hun eigen vader. Ze geven hun vader gemiddeld een 7.7. Op Vaderdag gaat 56 procent hun vader verrassen. Een op de vijf (20 procent) zou echter het liefst zien dat Vaderdag wordt afgeschaft.

Van de jongeren die aan Vaderdag doen geeft 90 procent een cadeautje, zorgt een op de drie (31 procent) voor een ontbijtje op bed en gaat 16 procent op bezoek. Hoewel vaders het goed doen bij hun kroost zijn het de moeders die hoger scoren; zij krijgen gemiddeld een 8.2.

Meer aandacht

Een kwart (26 procent) van de jongeren had als kind meer tijd met hun vader willen doorbrengen. Zeven op de tien (72 procent) is tevreden met de hoeveelheid tijd die ze nu met hun vader doorbrengen, 21 procent van de deelnemers geeft aan nu te weinig tijd met hun vader door te brengen.

Meiden willen later niet alleen opvoeden

Van de jongens geeft de helft (55 procent) aan de opvoeding later anders aan te pakken dan hun eigen vader. Van alle jongens wil zeven op de tien (67 procent) net zoveel tijd aan de opvoeding besteden als de moeder. Bijna een kwart (23 procent) ziet het liefst dat hun geliefde meer tijd aan de kinderen besteedt.

Van de meiden wil een op de tien (12 procent) het grootste deel van de opvoeding op zich nemen. De meeste meiden (79 procent) willen echter dat de vaders net zoveel tijd aan de opvoeding moeten besteden als zijzelf.

Rapportcijfer als vader

Zaterdagavond in EenVandaag (ned. 1, 18.15) meer resultaten uit het grote Vaderdagonderzoek. In de uitzending onder andere de resultaten van een onderzoek onder vaders. Hoe beoordelen ze zichzelf als ouder?

Over dit onderzoek

TopX is het jongerenpanel van het actualiteitenprogramma EenVandaag, voor jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 15 juni en 17 juni 2011, deden 1.459 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Onderzoek Vaderdag in AD © 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.