Zes op de tien jongeren (60%) weten wat hun droombaan is, zo blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel met X-Lab, het eindexamenproject van Human voor 3FM. Docent, journalist en arts worden vaak genoemd, maar ook beroepen als presentator van een reisprogramma, uitvinder of austronaut komen langs. 

Hoe ver gaan jongeren voor hun droombaan? Eén op de vijf jongeren (21%) vindt het geen bezwaar om tijdens een sollicitatiegesprek te liegen om de baan te krijgen. En een meerderheid (58%) is bereid hun vrije tijd op te geven voor hun droombaan. Maar hun privacy of relatie willen de meeste jongeren niet opofferen. Een jongere zegt daarover: “Als een baan betekent dat ik nooit zou kunnen trouwen, dan zal ik deze baan nooit nemen. Het is allemaal heel leuk en aardig maar als ik later oud ben heb ik liever een gezin dan mijn droombaan.”

Loondienst of ondernemer? 

De helft van de jongeren (50%) werkt het liefst in loondienst en een vijfde (18%) wordt liever zelfstandig ondernemer. De rest van de ondervraagden heeft geen voorkeur of weet het nog niet. De meeste jongeren zijn van plan om later fulltime te werken: dit geldt voor 54 procent van de meiden en 73 procent van de jongens. 

Jongeren hechten nog veel waarde aan een vast contract: 86 procent vindt dit belangrijk. Voor de helft van de jongens (49%) is een hoge status een belangrijke drijfveer; voor meiden een stuk minder (27%). Ook vindt ruim de helft (53%) een goed salaris belangrijk. Jongeren zijn geen gold diggers: slechts 8 procent slaat liever een rijke partner aan de haak dan dat ze vermogend worden door zelf hard te werken. 

Droombaan, of toch maar tweede keuze? 

Negen op de tien jongeren (91%) vinden het belangrijk dat hun werk hun passie is. Toch denkt een vijfde uiteindelijk niet voor zijn droombaan te gaan, maar voor een tweede keuze. Dit zijn de redenen die jongeren hiervoor aandragen:

“Mijn ogen zijn te slecht voor een baan als F16-piloot.”

“Als muzikant is je inkomen heel wisselend, die onzekerheid past niet bij mij.”

“Astronaut is een erg lastige selectie, er zullen er maar een paar toegelaten worden uit duizenden.”

“Ik heb het verkeerde vakkenpakket gekozen op school om arts te worden.”

“Er is weinig kans dat ik echt actrice word. Alles daarvoor opzij zetten zou me te veel kosten en brengt te veel risico’s met zich mee.”

“Ik mag niet bij het leger omdat ik een bloedziekte heb.”

“Angst dat ik niet goed genoeg ben houdt me tegen om iets creatiefs te gaan doen.”

“Ik wil boer worden maar ik kan geen vier miljoen lenen om een boerderij te kopen.”

“Er zijn te weinig banen voor architecten, dus kies ik maar een ander vak.”

“Ik wil Formule 1-coureur worden, maar van mijn ouders mag ik niet karten omdat ze dat gevaarlijk vinden.”

“Mijn droom om voetbaltrainer te worden is niet realistisch, dus daarom ben ik vrijwillig jeugdtrainer.”

“Pizzabakker is mijn droombaan, maar dat is zonde van mijn hoge opleiding.”

Over dit onderzoek 

Aan dit online onderzoek, gehouden van 25 mei tot 13 juni 2016, deden 1517 jongeren mee. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor vier variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en spreiding over het land.

Download