Davey (17 jaar) over hoe het was op de middelbare school 'uit de kast' te komen: ‘Mam, ik val op jongens..’ met deze 5 woorden begon het hele circus. Ik was er klaar voor om mezelf te zijn, ik was er klaar voor om mezelf te laten zien. Na een positieve reactie van mijn moeder had ik mezelf voorgenomen om het in de komende dagen aan mijn goede vrienden te vertellen.

De reacties liepen uiteen van: ‘Maak je nou een grapje?’ tot ‘Good for you!’, alleen maar positief dus! Toen al mijn goede vrienden het wisten, was het geen geheim meer en mochten ze het van mij ook tegen anderen zeggen. Zoals dat gaat op de middelbare school wist binnen 2 dagen heel 5VWO van mijn homoseksualiteit af. Het jarenlang doen alsof ik iemand anders was, was afgelopen! Ik voelde me in het begin even naakt, omdat mensen ineens iets van je weten wat je lang verborgen hebt gehouden. Maar later merk je dat dat het meer dan waard was.

Flauwe grapjes

De reacties waren opvallend positief! Buiten flauwe grapjes die achter je rug om worden gemaakt, waar ik zelf ook wel om kan lachen, was er niks bijzonder schokkends aan de hand. Ik ben van mening dat dit ook gedeeltelijk komt door hoe je er zelf in staat. Als je onzeker en verlegen uit de kast komt, ja, dan ben je een makkelijk 'pest'-object.. als je juist zelfverzekerd bent en denkt bij sommige opmerkingen: 'I don't care', ben je minder leuk om aangevallen te worden.

Zou wonderen doen

De overheid wil voor de acceptatie verplichte homovoorlichting op scholen instellen, iets waar ik het gedeeltelijk mee eens ben. Het ligt er aan hoe ze het willen uitvoeren. Ik ben van mening dat homoseksualiteit als iets normaals behandeld moet worden, ook in de lesboeken. Als er elke keer apart aandacht aan homoseksualiteit wordt besteedt, dan blijft het ook een apart iets in de ogen van veel jongeren. Keer op keer de homo’s, zonder blikken of blozen, op hetzelfde niveau zetten als hetero’s in de lesstof zou al wonderen doen.

Bekijk hier de reportage in EenVandaag over verplichte 'homolessen' op de middelbare school.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.