Nieuwsvlogger Tim ging op pad naar Groningen, waar maandag een zogenoemd slaapschip aanmeerde in het Eemskanaal. Een wat?! Het slaapschip, dat vroeger gebruikt werd door stichting de Zonnebloem, wordt gebruikt als tijdelijke opvanglocatie voor uitgeprocedeerde asielzoekers, die in de gemeente Groningen recht hebben op bed, bad en brood.

BED-BAD-BROODBOOT IN GRONINGEN! - TimVandaag

De bed-bad-broodregeling is niet over een nacht ijs gegaan. In april 2015 raakte het kabinet Rutte-II bijna in crisis door de vraag of asielzoekers die in Nederland geen verblijfsvergunning krijgen, recht hebben op de meest basale vorm van opvang: bed, bad en brood. Al in 2014 bepaalde het Europese Hof dat de Nederlandse overheid verplicht is om deze basisopvang aan uitgeprocedeerde asielzoekers te bieden. 

Waarom dan toch crisis?

Vier maanden later leidde dit vonnis toch nog tot fel debat binnen het kabinet: de VVD stond erop bed-bad-brood niet in te voeren - deels omdat er geen geld zou moeten gaan naar mensen die uitgeprocedeerd zijn en dus niet tot het Nederlandse systeem behoren, en deels omdat het bieden van opvang als 'aantrekkelijk' zou kunnen worden gezien door vluchtelingen die twijfelen naar welk land ze zullen gaan.

De PvdA was voor het invoeren van bed-bad-brood; niet alleen vanuit het opzicht van mensenrechten, maar ook omdat uitgeprocedeerde asielzoekers die niet kunnen terugkeren naar hun land van herkomst, vaak uit het zicht van de overheid raken - en daarmee dus in de illegaliteit belanden.

Compromis

Uiteindelijk kwam het tot een compromis tussen de kabinetspartijen: de vijf grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht) en Ter Apel mochten opvanglocaties aanbieden die door het Rijk gefinancierd worden. Het staat gemeenten overigens vrij om op eigen kosten bed, bad en brood aan te bieden - zodoende sloten onder andere Groningen, Enschede en Arnhem zich ook aan bij het overleg.

In juli 2016 oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens tevens dat de Nederlandse overheid voorwaarden mag verbinden aan het bieden van bed-bad-brood. Dit was een stokpaardje van de VVD: de asielzoekers die in de opvanglocaties terecht kunnen, mogen hier slechts enkele weken blijven. Tussen alle gemeenten en het Rijk moet nog altijd een bestuursakkoord worden gesloten over de bed-bad-broodregeling.

Formule 1-hotel

Hoe zit het in Groningen? Daar worden uitgeprocedeerde vluchtelingen nu opgevangen in het voormalige Formule 1-hotel. De voorzieningen rondom het hotel moeten worden uitgebreid, zodat er meer mensen kunnen wonen. Een deel van de uitgeprocedeerde asielzoekers in Groningen woont in tijdelijke opvanglocaties, zoals woonhuizen die de gemeente kan huren, aldus wethouder Ton Schroor (Zorg & Welzijn, D66). 

Voor de nieuwe voorzieningen bij het Formule 1-hotel klaar zijn, moest er een tijdelijke opvanglocatie komen. De stichting INLIA (International Network for Local Initiatives with Asylum-seekers) regelde dat er een schip kwam te liggen in het Eemskanaal. De boot die gebruikt wordt, is een oud recreatieschip van vrijwilligersorganisatie de Zonnebloem.

In zijn nieuwsvlog spreekt Tim met wethouder Schroor en John van Tilborg, directeur van INLIA.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.