Meer dan de helft van de eindexamenkandidaten (56%) heeft het afgelopen jaar examentraining gevolgd, voornamelijk op hun eigen school. Ruim een derde (35%) geeft aan dat zijzelf of hun ouders hier extra voor betaald hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel en jongerenwebsite Scholieren.com onder 400 eindexamenkandidaten.

Lotte Savelberg, voorzitter van LAKS, is niet positief over deze trend. 'We vragen ons af wat dit met het onderwijssysteem doet. Het onderwijs moet voldoende zijn in de klas. Wij doen dus een oproep aan scholen en de overheid om naast alleen maar de exameneisen te verhogen ook écht te investeren in de onderwijskwaliteit', geeft ze aan. Als voorbeeld noemt ze het bijvoorbeeld het investeren in bijscholing van docenten.

Moeite met studiekeuze

Meer dan de helft van alle eindexamenkandidaten (58%) geeft aan dat ze het moeilijk vonden een studiekeuze te maken. De moeilijkheid zit 'm vooral in de hoeveelheid bijna-gelijke studies. Een deelnemer: ‘Grote verschillen zijn duidelijk en maken de keuze makkelijk, maar juist daar waar de verschillen minimaal zijn en erg vaag worden is het natuurlijk helemaal moeilijk om dé juiste keuze te maken!’

Ook de aangescherpte regels spelen een rol. Aankomend schooljaar is het 't laatste jaar dat nieuwe studenten nog studiefinanciering krijgen. ‘Er wordt nu zeker meer druk op een goede studiekeuze gelegd. Als je een verkeerde studie kiest, heeft dat vaak financiële gevolgen. Ook een tweede studie na je eerste is financieel niet aantrekkelijk. Je moet als jongere maar meteen weten wat de beste keuze is,’ aldus een eindexamenkandidaat.    

Meer dan een derde (36%) geeft aan dat school hun onvoldoende heeft geholpen bij het maken van de keuze. De meerderheid (56%) is wel tevreden over de begeleiding vanuit school. Eén op de zeven (15%) van de eindexamenkandidaten heeft nu, met het oog op de studiekeuze, spijt van het profiel dat ze eerder hebben gekozen.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 8.500 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek gehouden in samenwerking met jongerenwebsite Scholieren.com, gehouden van 8 mei 2013 tot 14 mei 2013, deden 397 scholieren mee die dit jaar eindexamen doen.

Lees ook