Eén op de drie jongeren (30%) is wel eens bang om iemand te beledigen als ze hem met ‘u’ aanspreken, blijkt uit ons onderzoek onder 1.275 jongeren. Daarom checkten we bij volwassenen hoe zij dit zien. Wat blijkt? Meer dan de helft van de Opiniepanel-leden boven de 55 jaar vindt het prettig om door jongeren met ‘u’ aangesproken te worden. Bij mensen die jonger zijn dan 55 is dit minder dan de helft. Onder volwassenen tussen de 25 en 35 jaar wordt tweederde juist liever niet met ‘u’ aangesproken.

Tegen wie je wel ‘u’ moet zeggen? Volgens het overgrote deel (minimaal 73%) van zowel het Jongeren- als het Opiniepanel zeg je ‘u’ tegen de buschauffeur, treinconducteur, ober, huisarts, politieagent en ouderen. Eén vijfde van de jongeren (22%) spreekt hun leraar aan met ‘je’. Opa’s en oma’s worden juist vaker met ‘je’ aangesproken: meer dan de helft van de jongeren (56%) doet dit.

 

Over dit onderzoek

Dit onderzoek bestaat uit twee delen: een online onderzoek onder de leden van het EenVandaag Opiniepanel en een online onderzoek onder de leden van het 1V Jongerenpanel. Aan het onderzoek deden 30.174 leden van het EenVandaag Opiniepanel en 1275 jongeren uit het 1V Jongerenpanel mee. Het onderzoek vond plaats van 1 tot 29 maart 2016.

Download