De helft van de meiden (47%) heeft zich wel eens seksueel geïntimideerd gevoeld. Meestal voelen zij zich geïntimideerd door een onbekende. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 1250 meiden.

De meerderheid (58%) is wel eens tegen haar wil aangeraakt. Bij 13 procent werden de intieme delen betast en 12 procent werd gezoend. Drie op de tien meiden (29%) kregen te maken met exhibitionistisch gedrag en vier op de tien kregen een ongepast seksueel voorstel (40%). Nog eens 38 procent werd voor ‘hoer’ of ‘slet’ uitgemaakt. Bijna de helft (45%) voelt zich wel eens gezien of behandeld als lustobject. Tweederde van hen (69%) vindt dit kwetsend, een derde (31%) vindt het juist vleiend.

Meiden lokken uit

EenVandaag ondervroeg ook 800 jongens. De meerderheid van hen (53%) vindt dat meiden seksueel getint gedrag vaak zelf uitlokken, vooral door schaars gekleed te gaan. "Als je een minirokje aan hebt met een topje wat doorschijnt, vraag je erom." Toch geven veel jongens aan dat ze oppassen niet te ver te gaan. Ongeveer de helft van de meiden (44%) vindt seksueel getint gedrag vaak juist wel leuk, als het maar niet kwetsend of beledigend wordt. Ruim een derde (37%) daagt dan ook graag jongens uit.

Ook jongens geïntimideerd

Ook sommige jongens hebben ervaringen met ongewenst seksueel getint gedrag. Van de mannelijke ondervraagden heeft 14 procent zich wel eens seksueel geïntimideerd gevoeld, meestal door een bekende. Een vijfde (20%) is wel eens tegen hun wil in aangeraakt. En 19 procent voelt zich wel eens behandeld als lustobject. In tegenstelling tot meiden ervaren jongens dit in grote meerderheid als een compliment.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 12 t/m 25 juli 2013, deden 2069 jongeren mee (onder wie 1267 meiden en 802 jongens). De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Lees ook