Het lukt Astrid (17) maar niet om een bijbaantje te vinden. 'Ik heb er spijt van dat ik pas zo laat ben begonnen met solliciteren.'

"Daar zit je dan. Alle familieleden zijn er, je 15e verjaardag. Je oma neemt nog eens een goeie slok van haar koffie en vraagt tussen neus en lippen door: 'Zo meisje, al 15 jaar, en ga je nu een baantje zoeken?'

Ja, denk je dan, waarom niet.

Zo begon het bij mij. Iedereen ging vragen waar ik werkte of waar ik wilde werken. Afijn. Ik ging een beetje zoeken, maar kwam niet verder dan vakken vullen in de supermarkt. En dat wilde ik niet. Ik was te kieskeurig en zag de noodzaak niet zo.

Toen werd ik 16, ik ontdekte het shoppen met mijn zusje. Ik kocht allerlei dingetjes die ik uiteindelijk niet meer kon betalen van mijn 20 euro zakgeld per maand. Ik ging overal zoeken naar vacatures, maar heb uiteindelijk niet gesolliciteerd. Ik was nog te kieskeurig. Ik heb wel vrijwilligerswerk gedaan bij het Rode Kruis, maar nadat mijn eerste klus niet doorging hebben ze me nooit meer teruggebeld.

Ik kan sinds kort zelf geld overmaken en opnemen van mijn spaarrekening. Dit was een grote vergissing. Al mijn geld raakt op. Iedere keer zeg je: "Dit was de laatste keer!!"

Ik heb er spijt van dat ik pas echt begon met solliciteren toen ik 17 werd. Ik heb gesolliciteerd bij de HEMA, DA, H&M, nog twee keer HEMA, nog een keer H&M. Toen gaf ik het op en gooide al mijn principes weg en ging solliciteren bij de Albert Heijn als caissière.

Ik werd gebeld had een gesprek en werd ingewerkt. Ze zouden bellen als de planning klaar was en wisten wanneer ik moest gaan werken. Ik heb twee weken niks gehoord. Na twee weken werd ik gebeld dat ze eigenlijk vol zaten. Ze zeiden: "Na de planning opnieuw te hebben gemaakt zien we dat er eigenlijk geen plaats meer is, je moet dan maar ergens anders een bijbaantje zoeken."

Ik heb dus maar vijf uur ergens gewerkt. En overal anders waar ik solliciteer moeten ze net bezuinigen en kunnen ze niemand aannemen, of ik ben niet ervaren genoeg omdat ik nog nooit een baan heb gehad. Ja, hallo niemand wil me!!

Ik word nu over twee weken 18 en heb nog steeds geen baantje. Ik leef van 20 euro per maand. Dit is niet genoeg als ik op mijn 18e alles zelf moet gaan betalen. Verzekeringen, school, etc.

Ik baal dat ik op mijn 15e niet gewoon heb gesolliciteerd bij de HEMA of Albert Heijn. Het is mijn zusje een jaar geleden ook gelukt bij de HEMA, toen ze 15 werd. Toen hadden ze dus wel mensen nodig.

Het is erg frustrerend dat ik niet werk en dan met mijn jongere zusje ga shoppen en zij alle leuke schoenen en broeken kan kopen en ik niet. Simpelweg omdat ik geen geld heb. Omdat er overal bezuinigd moet worden door de crisis en dus niemand meer werknemers kan aannemen."

Astrid is lid van het 1V Jongerenpanel.