
Een meerderheid (62 procent) wil een krachtigere reactie van het kabinet op het handelen van Israël. Ondanks de aangescherpte houding van buitenlandminister Caspar Veldkamp. Ook een derde (31 procent) van de PVV-kiezers steunt een meer kritische koers.
Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ongeveer 23.000 leden van het Opiniepanel. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de houding van het kabinet ten opzichte van de situatie in het Midden-Oosten. Veruit de meeste kiezers (67 procent) noemen de acties van Israël in Gaza in deze peiling 'niet proportioneel'.
'Begrip houdt op'
Sinds de grootschalige aanval van Hamas op 7 oktober steunde het kabinet het zelfverdedigingsrecht van Israël. Maar nu Israël hulpgoederen voor Gaza tegenhoudt, stelt minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp hardop de vraag of het land hiermee de mensenrechten nog respecteert. Hij wil dat daar onafhankelijk onderzoek naar komt. Tot die tijd wil hij niet meer met Israël onderhandelen over economische samenwerking.
Met voedsel als wapen en mogelijke deportatie houdt mijn begrip op.Deelnemer onderzoek
Vooral kiezers van GroenLinks-PvdA (94 procent) en D66 (89 procent) vinden dat het kabinet Israël kritischer moet aanspreken. "Juist in vriendschappen moet je elkaar kunnen corrigeren", zegt een stemmer van GroenLinks-PvdA. Een kiezer van D66 zegt: "In het begin begreep ik de reactie van Israël. Maar met voedsel als wapen en mogelijke deportatie houdt mijn begrip op."
PVV'ers verdeeld kritisch
De leider van de grootste coalitiepartij, Geert Wilders, noemt op social media de maatregelen van Veldkamp 'belachelijk anti-Israël'. Het grootste deel van zijn achterban (42 procent) vindt ook dat het kabinet Israël nog méér moet steunen. "Als enige democratische rechtsstaat in die omgeving staat Israël in volste recht", volgens een PVV-kiezer.
Toch vindt een derde (31 procent) van de PVV-kiezers dat het kabinet Israël kritischer moet aanspreken. Zo zegt een PVV-kiezer: "Ze maken dat land compleet stuk, er vallen zoveel onschuldige doden. En dan nu mensen uithongeren, echt bizar." Slechts 15 procent van de PVV-kiezers is tevreden over de huidige koers van het kabinet.
'Eerder moeten ingrijpen'
Als het aan de kiezers ligt, moet de Tweede Kamer het kabinet flink bijsturen. Twee derde (64 procent) van alle kiezers is het eens met de stelling dat het kabinet zich al eerder had moeten uitspreken tegen het handelen van Israël. "Kennelijk was de diplomatieke taal, niet de taal die Israël verstaat", schrijft een CDA'er.
Veel mensen zijn bang dat het kabinet eigenlijk al te laat is: "Nu kritisch uitspreken is 'mosterd na de maaltijd'. De beelden van de bombardementen en de verjaging van burgers hebben we allemaal al gezien", zegt een SP'er. Een deel (7 procent) weet niet wat ze ervan vinden. Sommigen vinden ook dat Nederland niks te maken heeft met deze oorlog en denken dat ze toch altijd ruzie zullen maken in het Midden-Oosten.
Handelen 'niet proportioneel'
Een kwart van alle ondervraagden (25 procent) vindt de acties van Israël proportioneel en gerechtvaardigd. Een PVV'er verklaart: "Ze moeten heel Hamas vernietigen, willen ze ooit vrede kennen." De meesten (67 procent) vinden dat Israël nu te ver gaat. "Wraak, daar kan ik mij iets bij voorstellen. Maar een bevolking uithongeren, dat is mensonterend", zegt een NSC-kiezer.
1 op de 5 (19 procent) zegt inmiddels bewust het nieuws te mijden over de oorlog tussen Israël en Hamas. "Het leed van die kindertjes is niet om aan te zien en er komt geen oplossing", verzucht een GroenLinks-PvdA-stemmer. "Ik word er zo kwaad van, dat het slecht voor mijn gezondheid wordt", zegt een NSC'er.
Flinke zorgen over sfeer
Door oorlog in het Midden-Oosten maken 6 op de 10 (60 procent) zich zorgen over de vrede in de wereld. "Mogelijke kettingreacties zijn dat bevolkingsgroepen tegenover elkaar komen te staan", zegt een niet-stemmer.
Vlak na het uitbreken van de oorlog in 2023 maakten 7 op de 10 (70 procent) zich zorgen over de gevolgen voor de sfeer in de Nederlandse samenleving. Dat is na anderhalf jaar oorlog onverminderd hoog. Nu maakt 78 procent zich daar zorgen over. Een PVV'er zegt: Al die protesten en tegenstellingen. Iedereen vindt van alles en niemand luistert naar de ander."