De Israëlische zangeres Yuval Raphael tijdens de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival in BazelBron: AFP
De Israëlische zangeres Yuval Raphael tijdens de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival in Bazel

Ruim de helft vindt deelname Israël aan Songfestival niet kunnen: 'Jammer dat mijn boycot geen impact heeft'

Opiniepanel Jeroen Kester

Een nipte meerderheid (56 procent) vindt dat Israël dit jaar niet mee zou moeten doen aan het Eurovisie Songfestival. Dat zijn er een stuk meer dan vorig jaar (44 procent), toen deelname van het land ook al omstreden was.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 18.000 leden van het Opiniepanel. Diverse oud-deelnemers van het Songfestival hebben in een open brief opgeroepen om Israël uit te sluiten voor het muziekevenement. Die weerstand wordt dus breder gevoeld.

'Voor eerst niet kijken'

Sommige Songfestivalfans gaan daardoor zelfs dit jaar niet kijken: "Vanwege de aanstootgevende deelname van Israël ga ik deze keer, voor het eerst, niet kijken naar het Songfestival. Alleen jammer dat mijn boycot geen impact heeft", schrijft een van hen in het onderzoek.

Je hebt onze overige cookies (nog) niet geaccepteerd.

Doet dit onderdeel van deze website het niet? Voor een volledig werkende website accepteer je hier de overige cookies.

Deelnemers noemen ook andere redenen voor hun weerstand, bijvoorbeeld de ligging van het land: "Israël hoort niet eens bij Europa en mag sowieso niet aan de wedstrijd meedoen, vind ik. En landen die een oorlog beginnen, moet je gewoon uitsluiten." Zo noemen 7 op de 10 deelnemers (69 procent) het onacceptabel als Rusland mee zou doen. Dat land werd 3 jaar geleden, nadat het Oekraïne binnenviel, uitgesloten van deelname.

EBU: Israël mag meedoen

Ondanks het protest heeft de EBU, het Europese netwerk van omroepen dat over het Songfestival gaat, laten weten dat Israël gewoon mag meedoen. De organisator van het muziekevenement zegt de lijn van andere internationale organisaties ten opzichte van het land te volgen.

3 op de 10 deelnemers zijn het eens met dat besluit en vinden het dus wel acceptabel dat Israël meedoet. "Je moet een liedjesfestival of sportwedstrijd niet politiek maken. Iedereen cancellen waarmee je het oneens bent, getuigt van gebrek aan ontwikkeling."

Info
Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 8 en 9 mei 2025. Er deden in totaal 18.894 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur, gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2023.

Eens met vlaggenverbod

Wel heeft de EBU besloten dat deelnemende landen tijdens hun optreden alleen vlaggen van hun eigen land mogen laten zien. Protestvlaggen, maar ook bijvoorbeeld Pride-vlaggen, zijn niet toegestaan. De meeste mensen vinden dat terecht: 76 procent vindt het geen geschikte plek voor politieke statements. Zo zegt iemand: "Het is een songfestival, geen verkiezingsbijeenkomst."

Van 1 op de 7 (15 procent) mogen er wel politieke statements worden gemaakt. Zij noemen vooral dat Pride-vlaggen gewoon moeten kunnen. "Muziek verbindt. Wat is er mis met een regenboogvlag om te laten zien dat iedereen erbij hoort?", zegt een panellid.