De vrouw die gisteravond werd geliquideerd in de Westwijk in Amstelveen, zou de vriendin zijn geweest van topcrimineel H., die zelf al een tijd ondergedoken zit. Het zou voor het eerst zijn dat een partner van een crimineel het slachtoffer wordt van een afrekening in het criminele circuit. 

Een nieuw dieptepunt in de reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, die nu al twee jaar duurt en waarbij dit het zestiende dodelijke slachtoffer is.

De Amsterdamse politie bevestigt dat de liquidatie onderdeel is van de liquidatiegolf. EenVandaag maakte onlangs dit overzicht:

De vrouw en haar man waren bekenden van de politie. Het gaat waarschijnlijk om een aanval op H., die behoort tot het criminele netwerk van de eerder dit jaar geliquideerde Gwennette Martha. H. zit zelf dus ondergedoken, daarom zou zijn vriendin het doelwit zijn, zo luidt de theorie. De politie sluit ook andere scenario's niet uit.

De vrouw werd om half 8 gisteravond neergeschoten. Ze werd nog gereanimeerd, maar dat mocht niet baten, ze stierf vlak na de schietpartij. De politie trof een uitgebrande zwarte BMW aan met gestolen kentekenplaten, er wordt nog onderzocht of het om de vluchtauto gaat.

In EenVandaag een van de auteurs van het boek Mocromaffia, Martijn Schrijvers. 

Ook spreken we met de Amsterdamse strafpleiter Nico Meijering, die Gwenette Martha bijstond voordat hij werd geliquideerd. Meijering pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de wijze waarop politie en justitie omgaan met de onrust in de Amsterdamse onderwereld.

Volgens de advocaat is het beleid dat de politie verdachten opzoekt die op een dodenlijst zouden staan, maar werkt het delen van die informatie de onrust in het milieu alleen maar verder in de hand.

Radio

Verslaggever Harm van Atteveld was vandaag in Amstelveen en sprak buurtbewoners. Luister zijn reportages hieronder terug: