Vandaag gaat de sloophamer in de Haagse jaren 80-flat De Zwarte Madonna, na een jarenlange juridische strijd met de huurders. De laatste twaalf huurders zijn inmiddels uitgekocht. Op de vrijgekomen plek zullen drie nieuwe torens gebouwd worden. Een voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken, een voor het Ministerie van Justitie en een voor appartementen en voorzieningen. Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen, Den Haag), zal vandaag het startsein geven voor de herontwikkeling van het Wijnhavenkwartier. EénVandaag is erbij.

Locatie

De Zwarte Madonna ligt aan de Schedeldoekhaven, Den Haag

Raad van State

De plannen voor de 'nieuwe Madonna' maken deel uit van het project Wijnhavenkwartier. Het heeft echter wel de nodige moeite gekost voordat de plannen doorgang vonden. Eind 2003 zegde de gemeente de huurovereenkomst met bewoners van de Zwarte Madonna ook al op. De gemeente is toen door de rechter in het ongelijk gesteld. Het door de gemeente ingestelde hoger beroep tegen die uitspraak is vervolgens niet doorgezet na een uitspraak van de Raad van State in de bestemmingsplanprocedure. Volgens de Raad van State had de gemeente ten onrechte niet bekeken of een Milieueffectrapport nodig was voor de plannen van het Wijnhavenkwartier. Dat rapport is inmiddels opgesteld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.