Pas op met het gebruik van melatonine onder kinderen. Dat is de waarschuwing van artsen en deskundigen. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat het slaapmiddel regelmatig aan kinderen wordt gegeven, maar dat zou niet zonder risico zijn.

Maar liefst 6 procent van de jonge tieners gebruikt wekelijks melatonine als hulpmiddel om goed te kunnen slapen. Dat blijkt uit het langlopende bevolkingsonderzoek Generation R in Rotterdam in samenwerking met het Erasmus MC.

Zorgelijke ontwikkeling

Annemarie Luik, slaapexpert van het Erasmus MC, vindt het een zorgelijke ontwikkeling: "Het is onbekend wat de effecten van het gebruik van melatonine zijn op langere termijn bij kinderen. Bij slaapproblemen adviseren we ouders daarom altijd eerst advies in te winnen bij een arts en melatonine alleen te gebruiken op doktersadvies."

Melatonine is een slaaphormoon dat het lichaam zelf aanmaakt en op die manier invloed heeft op onze biologische klok. Het is zonder recept verkrijgbaar en ligt dus gewoon in de schappen van de meeste drogisterijen.

'Het kan zelfs slaap verslechteren'

Maar of het middel dus ook onschuldig is, valt te betwijfelen. "Als het slaaphulpmiddel verkeerd wordt gebruikt of te kort voor het naar bed gaan wordt ingenomen, kan het zelfs de slaap verslechteren", vertelt Luik. Het Erasmus MC gaat nu verder onderzoek doen naar de effecten van melatonine op de lange termijn.

Veel ouders worstelen met kinderen die niet goed in slaap komen. Ruim een kwart van alle kinderen heeft last van slaapproblemen. Dat naar middelen als melatonine wordt gegrepen is daarom misschien ook geen verrassing.

Lees ook

De kinderslaapcoach

Susanne Willekes coacht met haar bedrijf The Sleep Agency ouders van kinderen die kampen met slaapproblemen. "Ouders zijn soms echt radeloos," vertelt ze. "Er zijn weleens ouders geweest met kindjes van 6 à 7 jaar oud die overwogen om ze melatonine te geven. Maar daar zit ook een keerzijde aan."

Zelf pakt ze het liever anders aan. "Ik vind het belangrijk om de boodschap uit te stralen: zoek het eerst in alle andere mogelijke opties om de situatie te verbeteren. Je moet je afvragen: waar komen de problemen vandaan?" Volgens Willekes moeten we slaapproblemen in elk geval niet onderschatten. "Slaaptekort heeft niet alleen effecten bij kinderen, maar ook bij de ouders zelf. Het is de fundering van een goede gezondheid."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.