Het Agentschap Telecom maakt zich grote zorgen over de handelswijze van etherpiraten. Bij radiocontroledienst zien ze steeds vaker piraten die mobiele telefoonmasten kraken en misbruiken. Zo kan volgens hoofdinspecteur Derksen het 112-signaal verstoort raken en is de samenleving daardoor in gevaar.

De piraten zelf zijn zich van geen kwaad bewust. Zij vinden dat er een heksenjacht plaatsvindt op de, in hun ogen, onschuldige hobby. Met torenhoge boetes dwingen ze piraten tot dit soort noodmaatregelen.

Mast neergehaald

EenVandaag spreekt met etherpiraten Gerald en Willem. Zij vinden de capriolen die collega’s uithalen verwerpelijk. Het risico om gepakt te worden en een boete te krijgen van zo’n 10.000 euro heeft ook gevolgen voor hun eigen geheime zender. Een mast van ruim 45 meter is daarom naar beneden gehaald.

"Wij zijn geen criminelen"

Wel vinden het schandalig dat ze als criminelen worden weggezet. “Wij zijn geen criminelen. Wij zijn zendamateur en wij doen geen vlieg kwaad. En als de boetes niet zo hoog zijn, dan zal iedereen, net als ik, gewoon met een klein mastje vanaf huis uitzenden. En dat haalt niemand dit soort rare capriolen uit.”

John Derksen van het Agentschap Telecom vindt dat een drogreden. “Ze denken nog steeds vanuit een nostalgisch motief bezig te zijn, maar ze zijn gewoon een groot maatschappelijk probleem aan het creëren.“

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.