Het is een onderwerp waar we vaak niet over praten, maar wat toch erg belangrijk is: poep. Om dat belang te benadrukken wordt de Nationale Poepdag georganiseerd. In Artis, en in het bijzonder bij het aangrenzende museum Micropia, gaat die dag niet onopgemerkt voorbij.

Jasper Buikx is microbioloog bij Artis en weet als geen ander waarom poep van levensbelang is. “Poep is heel belangrijk in Artis. We hebben veel grote dieren, denk aan olifanten. Daar gaat een hoop in, maar daar komt ook een hoop uit.”

Artis gebruikt micro-organismen van olifantenpoep om daar heel goede voeding voor planten van te maken. Vervolgens wordt dat gebruikt voor een eigen keten. Want die plantenvoeding wordt gebruikt voor een eetbare tuin en de planten uit die tuin worden weer als voedsel voor de olifanten.

Optimist Jasper Buikx bij EenVandaag

Onzichtbare wereld achter poep

Maar niet alleen voor dieren is ontlasting noodzakelijk. Voor mensen is het ook een heel belangrijk onderwerp. "Er schuilt een heel onzichtbare wereld achter poep. Zonder darmbacteriën zouden we geen plantaardig voedsel kunnen verteren. Maar het vertelt meer. Ze produceren vitamines, hormonen  en houden je darmen gezond", vertelt Jasper Buikx. Sterker nog: "Zonder de darmwereld zou je als mens niet bestaan."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.