Wie zijn de 39 doden die zijn aangetroffen in een vrachtwagen in Engeland? Volgens de Britse politie gaat het om Chinezen. Maar hoe nu verder? Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wacht een enorme klus.

Er is weinig bekend over de identiteit van de 39 doden die zijn aangetroffen in een vrachtwagen. De Britse politie laat weten dat het gaat om Chinezen. Acht slachtoffers zijn vrouw, 31 man. En ieder slachtoffer was volwassen.

'Aziatisch uiterlijk betekent niet Chinese nationaliteit'

Toch is volgens forensisch antropoloog Reza Gerretsen van het NFI nog niet vast te stellen dat de doden de Chinese nationaliteit hadden. "Er is puur gekeken naar uiterlijk. Ze hebben een Aziatisch uiterlijk, maar daarmee is niet gezegd dat ze ook een Chinese nationaliteit hebben."

De lichamen zijn mogelijk nog in goede conditie, omdat de gruwelijke vondst werd gedaan in een koelcontainer. Het vermoeden bestaat dat allen om het leven zijn gekomen door bevriezing. Maar om dat en de identiteit van de slachtoffers vast te stellen moet nog uitvoerig onderzoek plaatsvinden door de Belgische en de Engelse teams. Een onderzoek waar Reza Gerretsen en zijn collega's veel ervaring mee hebben.

'Geen vergelijk met lijst van vermiste personen'

De politie en forensisch deskundigen zullen nu aan de slag gaan om informatie te verzamelen op de stoffelijke overschotten. DNA, tandstatus en vingerafdrukken geven belangrijke informatie. Maar wat dan? "In veel landen worden vingerafdrukken vastgelegd, maar dan moet je wel weten in welk land je die gegevens moet vergelijken", vertelt forensisch antropoloog Gerretsen. "Je kunt op dit moment nog geen vergelijking maken met een lijst van vermiste personen."

Naast het verzamelen van deze primaire gegevens is het, volgens Gerretsen, ook zaak om secundaire informatie te vergaren. Daaronder vallen lichaamsbeschrijvingen en persoonlijke bezittingen zoals kleding of identiteitsbewijzen. Dat laatste lijkt een mooi aanknopingspunt, maar ook daarmee is er geen sprake van zekerheid. "Het kan gaan om valse identiteitspapieren."

Lees ook

Vliegramp Tripoli en MH17

Gerretsen werkte eerder als forensisch antropoloog bij rampen als de tsunami in Thailand, de vliegramp in Tripoli en hij was betrokken bij het onderzoek na de ramp met MH17. "Deze situatie in Engeland is vergelijkbaar met de tsunami in 2004. Wij moesten toen in 2005 veel mensen identificeren. Het is een zogenoemde 'open ramp'. Je wist niet welke mensen vermist waren." Anders is dat bij Tripoli of MH17 waarbij passagierslijsten houvast geven.

Als er sprake is van een DNA-profiel kan dat profiel vergeleken worden met DNA-profielen in andere landen. Maar niet met elk land is dat even eenvoudig. "DNA bestaat uit veel materiaal. Het zijn kleine stukjes waar wij een profiel van trekken. Als in een ander land een ander profiel is samengesteld dan is het niet mogelijk om die profielen met elkaar te vergelijken. Maar over het algemeen zijn daar wel goede internationale afspraken over."

Eerst forensisch onderzoek, daarna pas identificatie

Eerst moet het forensisch onderzoek afgerond zijn voordat gekeken wordt naar identificatie. "De recherche wil alles afgerond hebben voor het strafrechtelijk onderzoek. Als je forensische informatie verzamelt moet je weten dat het niet beïnvloed is door iemand. Dat gebeurt achter gesloten deuren. Identificatie gebeurt pas daarna en is niet echter gesloten deuren."

Op dit moment heeft het Nederlands Forensisch Instituut nog geen telefoontje gehad van de Belgische of Engelse onderzoekers. Maar Gerretsen sluit niet uit dat dat belletje nog kan komen. "Het kan zijn dat wij of de politie gevraagd worden op te helpen met dit werk. Vooralsnog is dat niet bekend. Maar ik volg het goed!"

Hoe geven onderzoekers de 39 vrachtwagendoden hun naam terug? Reza Gerretsen vertelt erover bij Radio EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.