Het beeld van ouderen klopt vaak niet. Dat was de boodschap van Hedy d'Ancona gisteren in de Rode Hoed. Volgens het boegbeeld van de vrouwenemancipatie bepaalt een kleine groep oudjes het beeld. Terwijl, zegt ze, slechts 8 % van de ouderen straks in een verpleeghuis zit. Maar klopt dat wel?

Hedy d'Ancona deed de uitspraak in de Socrateslezing in Amsterdam. Ze hield een pleidooi vóór de emancipatie van ouderen. Die heeft volgens haar te lijden van verstoorde beeldvorming: 'Enerzijds komt die voort uit aftakeling en anderzijds overwaardering voor vitaliteit en jeugdige beeldvorming.' 

Toch doet d'Ancona die groep juist zelf groter voorkomen dan die daadwerkelijk is. Zo blijkt, want op dit moment zitten tussen de 110.000 en 120.000 ouderen in een verpleeghuis. Dat is nog geen 4 % van alle 65-plussers. Ook wat betreft de de toekomst verwachten tehuizen dat 8% bij lange na niet gehaald wordt. Vice-voorzitter van borgkoepel Actiz Jacqueline Joppe denkt eerder aan 6 . 

Voor 2025 zijn de voorspellingen nauwkeuriger. Dan zullen naar verwachting zo'n 141.000 mensen in een verpleeghuis zitten. Dat is zo'n 4% van de oudere bevolking.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.