Het migrantenkamp in Calais wordt vanaf morgen voor een deel ontruimd. 800 tot 1.000 migranten die in 'The Jungle' verblijven zijn gesommeerd voor die tijd een ander heenkomen te zoeken. 

Dit zorgt voor hoofdbrekens ruim honderd kilometer noordwaards in het Belgische Zeebrugge. Daar worden sinds begin dit jaar al meer migranten gesignaleerd. Volgens Renaat Landuyt, de burgemeester van Brugge, worden er de laatste tijd 200 asielzoekers per week opgepakt. Door de gedeeltelijke ontruiming van Calais, en het feit dat ook het kamp bij Duinkerke binnenkort op de schop gaat, vrezen de Belgen dat er een nieuw 'Calais' ontstaat bij de haven van Zeebrugge. Bovendien lijkt het erop dat mensensmokkelaars migranten nu direct naar Zeebrugge vervoeren. 

Geen hulp

De burgemeester probeert een nieuw 'Calais' te voorkomen door geen tentje te laten staan, migranten steeds weer op te pakken, en burgers op te roepen hen vooral niet te helpen. Deze oproep vindt niet bij iedereen gehoor: een groep krijgt elke avond te eten. En verschillende hulporganisaties zijn een steunpunt begonnen voor de migranten waar ze informatie krijgen over de asielprocedure in België en medische hulp ontvangen. 

Vanavond in EenVandaag een reportage vanuit Zeebrugge, we spreken met Renaat Landuyt, burgemeester van Brugge, journaliste Mieke Dumont van de regionale zender Focus/WTV, die al jaren reportages maakt over mensensmokkel in België, en met hulpverleners en vrijwilligers.

Duinkerke overspoeld door migranten. Terugkijken:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.