Arbeidsmigranten uit Albanië proberen in vrachtwagens te klimmen vanaf de parkeerplaats in Moerdijk. Op die manier hopen de migranten in Engeland terecht te komen. De burgemeester van Moerdijk is bang dat er ‘een tweede Calais’ ontstaat in Moerdijk. Maar wat was er ook alweer aan de hand met vluchtelingen in de Franse grensplaats?

In het voorjaar van 2014 kreeg Europa een grote stroom vluchtelingen te verduren, met name uit Syrië, Ethiopië, Eritrea, Sudan en Afghanistan. Een groot deel van de vluchtelingen wil naar Engeland. In het Verenigd Koninkrijk zou er genoeg werk zijn, denken de migranten. Bovendien spreken veel vluchtelingen Engels, wat het makkelijker maakt om een huis en een baan te vinden.

Lees ook:

Migranten slaan provisorisch kamp op

Bij het Franse kustplaatsje Calais is al sinds het begin van de millenniumwisseling een opvangcentrum voor vluchtelingen. Maar in 2002 wordt dat kamp ontruimd. Enkele honderden migranten slaan daarom hun provisorische kamp op in de stad, die vlakbij de Kanaaltunnel richting Engeland ligt.

De nieuwe stroom vluchtelingen komt vanaf 2014 aan bij het provisorische tentenkamp, dat al snel uit zijn voegen groeit. De Britse krant The Telegraph schat halverwege 2015 het aantal vluchtelingen op 3000. Het tentenkamp wordt ook wel ‘de jungle van Calais’ genoemd.

De omstandigheden zijn erbarmelijk

In het tentenkamp zijn de omstandigheden erbarmelijk. Er is geen stromend water. Ruzies tussen verschillende groeperingen monden regelmatig uit in geweld. En er schuilen tientallen kinderen die langdurig geen onderwijs krijgen. Het jongste alleenstaande kind dat wordt aangetroffen in het kamp is acht jaar oud.

Kijk terug:

Al die migranten verblijven in het kamp met één doel: ze proberen op een vrachtwagen te klimmen die door de Kanaaltunnel richting Engeland rijdt. Dat gebeurt op allerlei manieren. Ze proberen het doek van vrachtwagens kapot te snijden om zichzelf tussen de lading te verstoppen. Maar er zijn ook migranten die op een rijdende vrachtwagen proberen te springen. Soms worden er wegblokkades opgericht die vrachtwagens dwingen te stoppen.

Vrachtwagenchauffeurs weigeren naar Engeland te rijden

Vrachtwagenchauffeurs zijn het in september 2016 helemaal beu. Een deel van hen weigert om nog naar Engeland te rijden. De chauffeurs zijn bang dat ze worden aangezien voor mensensmokkelaar. Bovendien worden ze regelmatig bedreigd door vluchtelingen. Vrachtwagens die snel langs het tentenkamp rijden worden soms met stenen bekogeld.

Lees ook:

Uiteindelijk ontruimt de Franse regering het tentenkamp in oktober 2016. De vluchtelingen in Calais worden verplaatst naar 450 officiële vluchtelingenkampen in het land. De migranten mogen zelf kiezen naar welk kamp ze gaan. Er wordt een grote politiemacht naar het tentenkamp gestuurd die ervoor moet zorgen dat de ontruiming rustig verloopt.

Na de ontruiming van ‘de jungle’ blijft er een leeg stuk grond over. De grondeigenaren hebben wel een plan voor het terrein: het moet een natuurgebied worden.

De voormalige Jungle van Calais wordt langzaamaan een natuurgebied.