Nederland kan zich opmaken voor een nieuw multicultureel drama, als de migratie van Roemenen en Bulgaren niet beter wordt begeleid. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WWR) waarschuwt hiervoor in een rapport over komst van vooral laagopgeleide Roemenen en Bulguren naar Nederland.  

De 'tragiek van de gastarbeidersgeschiedenis', uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw dreigt zich volgens de WRR te herhalen. In die jaren vestigden veel laagopgeleiden Turken en Marokkanen zich in Nederland. 

De overheid en werkgevers zouden meer moeten investeren in de integratie van Europese arbeidsmigranten, om de toestroom beter te organiseren.

In EenVandaag spreken we met Monique Kremer, van WRR, één van de opstellers van het rapport. Zij licht het rapport toe en met name over het gevaar dat de geschiedenis zich herhaalt. Ook gaan we het gesprek aan met Hamit Karakus, zelf zoon van een arbeidsmigrant die in de jaren '70 vanuit Turkije naar Nederland kwam. Hij is verantwioordelijk voor de situatie van arbeidsmigranten in Rotterdam. 

'Er bestaat geen verband tussen de in het item getoonde beelden van Tuindersbedrijf Prominent en het besproken onderwerp. De getoonde beelden zijn louter illustratief.'

Er verblijven inmiddels zo'n 340.000 Oost-Europese migranten in Nederland. Dat er zorgen zijn over de komst van de Oost-Europeanen naar Nederland, bleek eerder ook al uit een peiling onder de leden van het EenVandaag Opiniepanel. Kijk die reportage hier terug:

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.