Na een proces van vier jaar komt vandaag de strafeis van de militair aanklager in de Decembermoorden-zaak. Daarmee wordt duidelijk of de Surinaamse president Desi Bouterse aangeklaagd gaat worden voor zijn rol bij de moord op 15 critici van het militaire bewind, op 8 december 1982.

Doordat het Surinaamse parlement vorige week de omstreden amnestiewet aannam, kan Bouterse niet gestraft worden, zelfs als hij in het proces schuldig wordt bevonden. Bezwijkt de militair aanklager onder de politieke druk Bouterse niet te vervolgen of wil hij zich juist profileren als politiek onafhankelijk?

Oppositieleider Chandrikapersad Santokhi, vroeger minister van justitie, en nabestaande Sunil Oemrawsingh, sinds de start van het proces elke dag aanwezig in de rechtszaal, laten hun licht schijnen op de zaak. Kan een veroordeling in de rechtszaal alsnog leiden tot een straf voor Bouterse of gaat de president vrijuit?

Ook spreken we met Jetty Mathurin, cabaretière, die zich afvraagt of ze met haar show nog wel kan optreden in Suriname. Ze maakt zich ernstige zorgen dat haar geliefde Suriname in een bananenrepubliek verandert.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.