De Duitsers kiezen zondag een nieuw parlement. De afgelopen jaren heeft Duitsland veel vluchtelingen toegelaten en staat nu voor de uitdaging deze groepen te integreren. Of Duitsland dit aan kan onderzoeken wij in onze 5-delige serie: ‘Wir schaffen das.’

Werkloosheid in Duitsland

Angela Merkel belooft in 2025 volledige werkgelegenheid, wat een eind zou betekenen van de werkloosheid. In sommige delen van Duitsland is dit zelfs al het geval. Het werkloosheidscijfer is op papier al van 5 naar 2,5 miljoen gegaan. Aan de andere kant bestaat er in ons buurland een grote vraag naar hoogopgeleide technische medewerkers. De vraag is of vluchtelingen dit tekort op kunnen lossen.

‘Succesvolle integratie is noodzakelijk om kans te maken op de arbeidsmarkt’

Volledige werkgelegenheid klinkt voor sommigen mooier dan het daadwerkelijk is. Uli Siebers heeft een eigen machinebouwbedrijf en voor hem zou het zelfs nadelige gevolgen kunnen hebben. ‘’Wanneer er voor iedereen werk is kom je moeilijker aan hoogopgeleide vakmensen.’’ Dit speelt al langer in Duitsland en zal in de toekomst alleen nog maar toenemen, denkt arbeidsmarkteconoom Karl Brenke. Jongeren interesseren zich minder voor technische opleidingen. ‘’Tachtig procent van de vluchtelingen heeft geen beroepsopleiding en zijn een stuk minder geschoold dan de Duitse jeugd.’’ Siebers leidt binnen zijn bedrijf enkele vluchtelingen zelf op, maar succesvolle integratie is volgens hem noodzakelijk om kans te maken op de arbeidsmarkt.

Econoom Brenke heeft kritiek op de wijze waarop de regering Merkel de werkloosheidsstatistieken lijkt te manipuleren. Een miljoen laagopgeleide Duitsers leeft van een zogenaamde mini-job. Zij mogen bovenop hun uitkering van 400 euro per maand nog eens 180 euro bijverdienen. Deze groep geldt niet als werkloos, maar een echte baan hebben ze ook niet.