Bedreigde chauffeurs, gestegen verzekeringspremies en voor meer dan tienduizenden euro’s aan boetes. Voor Reining Transport uit Kolham is de maat vol. Ze stoppen met hun diensten naar Engeland. Het bedrijf is het aanhoudende geweld zat van verstekelingen die via de vrachtwagens mee willen naar het Verenigd Koninkrijk. Reining is de eerste transportonderneming die publiekelijk aangeeft de ritten naar Groot-Brittannië af te stoten.

Volgens verzekeraar TVM is Reining misschien wel het eerste bedrijf dat stopt, maar veel meer ondernemingen zouden ook twijfels hebben. De transporten naar Engeland bevatten vaak verse waar. Die moeten snel worden geleverd. Dan is de route via Calais het meest gunstig. Maar ook het meest risicovol. Want hoewel het kampement met vluchtelingen nog geen jaar geleden is opgeheven zijn de vluchtelingen weer terug. En die veroorzaken niet alleen schade aan de wagens bij het naar binnen dringen van de laadruimte. Regelmatig maken ze ook de goederen die vervoerd worden waardeloos. Eenmaal in het Verenigd Koninkrijk moet de chauffeur een fikse boete betalen als er een verstekeling in de wagen wordt gevonden. 

Kostenplaatje

Voor Reining Transport is de reden van het staken van de dienstverlening naar Engeland niet alleen een kostenplaatje. Ze vonden de situatie ook te bedreigend voor de chauffeurs. 

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland kent geen andere transporteurs die nu willen stoppen. De organisatie zegt wel dat het probleem zich uitbreidt. Niet alleen in Calais is de situatie bedreigend. De laatste signalen die zij ontvingen was dat vluchtelingen al de vrachtwagens inklimmen bij het laden van de goederen in Nederland. 

EenVandaag gaat langs bij Herman Weringa, coördinator bij Reining Transport. Ook spreken we Jaap Stalenburg, woordvoerder bij transportverzekeraar TVM.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.