Winkeldiefstallen kosten Nederlandse ondernemers 1,8 miljard euro per jaar. Een deel van die kosten komt op het bordje van de klant, waardoor iedere Nederlander jaarlijks 139 euro extra betaalt. Binnen Europa is alleen in Spanje het probleem nog groter.

En het blijft niet bij die schade van 1,8 miljard euro. Er komt nog eens 600 miljoen euro aan kosten aan preventiemaatregelen bovenop. In totaal kost het winkeliers bijna 2 procent van hun jaarlijkse omzet.

Uiterst professioneel en goed geprepareerd

Volgens Detailhandel Nederland is winkeldiefstal een wijdverbreid probleem. Directeur Bert van Steeg: "Iedere winkelier kan hierover mee praten. Het is heel vervelend als er spullen uit je winkel worden gestolen. Niet alleen vanwege de schade, maar ook omdat je als winkelier niet wilt dat ze aan je spullen komen."

De politie heeft winkeldiefstal en mobiel banditisme hoog op de agenda staan. Ed Kraszewski van de Nationale Politie: "Een groot deel van de diefstallen wordt gepleegd door mobiele bendes. Ze zijn uiterst professioneel en meestal zijn ze goed geprepareerd. Ze werken de hele dag door, dag in dag uit. Eigenlijk zoals wij naar ons werk gaan."

Lees ook

Rob van der Wal is in korte tijd meerdere keren overvallen.

Vooral aangifte doen

Ed Kraszewski vertelt dat het niet eenvoudig is om goed georganiseerde winkeldiefstal aan te pakken. "Het komt vaak voor dat we iemand aanhouden. Dat de kofferbak vol ligt, maar dan moeten wij nog bewijzen waar het vandaan komt. Dan moeten we ze weer laten gaan. Samenwerking met de detailhandel is daarom noodzakelijk. We willen winkeliers op het hart drukken om aangifte te doen."

Detailhandel Nederland herkent het probleem van de de aangiftebereidheid. Tegelijkertijd moeten volgens directeur Bert van Steeg winkeliers ook bekijken wat ze zelf kunnen doen. Zijn belangrijkste advies: "Haal klanten uit de anonimiteit en spreek ze aan."

Bekijk hier de hele tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.