In de serie Wind Mee Wind Tegen kijkt EenVandaag terug: voor wie was 2011 een goed en voor wie een minder goed jaar? In de eerste aflevering: sport. EenVandaag spreekt het Nederlands Honkbalteam en turner Jeffrey Wammes. De honkbalmannen hadden dit jaar duidelijk de wind mee; ze werden in oktober in Panama wereldkampioen, nadat ze in het toernooi alle andere grote honkbalnaties hadden verslagen.

De honkballers bekroonden daarmee een lange periode van voorbereiding, die steeds meer successen opleverde en dus in oktober het wereldkampioenschap.

Turner Jeffrey Wammes daarentegen zat het dit jaar behoorlijk tegen. Hij kwam op het wereldkampioenschap in Tokio twee keer ten val bij een afsprong waardoor hij directe kwalificatie voor de olympische Spelen volgend jaar in Londen misliep. Bovendien kreeg hij ongenadige kritiek van de Nederlandse bondscoach, de Japanner Sadao Hamada, die opmerkte dat Wammes geen teamspeler is en niet de mentaliteit heeft om Olympier te worden.

Wammes krijgt in januari in Londen de laatste kans om zich voor de Olympische Spelen te kwalificeren. Maar groot zijn zijn kansen niet, want er is maar een Olympisch toegangsbewijs voor de turners beschikbaar en de Nederlandse turnbond heeft al aangegeven dat haar voorkeur uitgaat naar Epke Zonderland. Die, zegt de bond, heeft in het verleden beter gepresteerd.

EenVandaag spreekt met Wammes en met de honkballers Sydney de Jong en Rob Cordemans en kijkt met hen terug op een voor hen bewogen jaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.