De enorme crisis in hun land brengt de Venezolanen in Nederland dichter bij elkaar. Virginia Giunta vindt dat er te weinig aandacht is voor de crisis in haar land. Daarom voert zij net als veel anderen solidariteitsacties voor de mensen in Venezuela.

Venezolanen zijn niet een heel bekende groep in Nederland. Het kan zijn omdat ze er allemaal totaal verschillend uitzien. Met Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse en Europese voorouders uit zo'n beetje alle landen. Ook hebben ze niet echt eigen feestdagen of tradities, zegt Enrique Guzman, beheerder van de Facebookgroep van de Vereniging 'Venezolanos en Olanda'. Maar het begint te komen, want de Venezolaanse lekkernij 'Arepa', een maïsbroodje dat je zo'n beetje met alles kunt vullen, wint snel aan populariteit.

5000 illegalen

Guzman schat dat er naast de 7000 Venezolanen die al in Nederland woonden, de afgelopen tijd zeker nog eens 5000 zijn bijgekomen die hier op een toeristenvisum, meestal illegaal, verblijven.

Het afgelopen jaar hebben zo'n 250 Venezolanen officieel asiel aangevraagd, maar daarvan hebben er slechts 12 een verblijfsvergunning gekregen. Zij konden in ieder geval nog asiel aan vragen.

Opvang in buurlanden

Voor zo'n 70.000 Venezolanen die naar de Antillen vluchtten, is er helemaal niks. De lokale regering heeft geen capaciteit om ze op te vangen. Ze zijn daar een soort "Walking dead", zegt Guzman. Hij en de meeste andere Venezolanen in Nederland vinden het gebrek aan belangstelling voor de crisis in hun land pijnlijk.

Het standpunt van Rutte is dat vluchtelingen moeten worden opgevangen in buurlanden. En wij zijn buurlanden. Want voor grote groepen in het noorden van Venezuela zijn Aruba, Curaçao en Bonaire het meest nabije buurland.

Complexe situatie

Hoe het verder moet in Venezuela; daarop hebben ook de Venezolanen hier niet direct een antwoord. Een gewapende invasie lijkt niemand een goed idee. "Daarvoor is de situatie te complex", zegt ook Virginia Giunta, die inmiddels zo'n 8 jaar in Nederland woont.

Der internationale gemeenschap zou zich moeten richten op het behoud van een rechtsstaat en functionerende instituties. En niet op het steunen van een superheld zoals Juan Guaidó soms wordt neergezet.

Lange onderhandelingen

Er vinden op dit moment nog wel onderhandelingen plaats tussen vertegenwoordigers van Guaidó en Maduro, maar volgens Giunta duurt dat veel te lang. "Het land gaat nu ten onder aan totale rechteloosheid, en als iedereen nog langer afwacht, voorspelt de VN een vluchtelingenstroom van 10 miljoen mensen. Dat kan de wereld helemaal niet aan. Dat is een groter probleem dan de Syrische vluchtelingen."

"Als de wereld toestaat dat een beschaafd land als Venezuela helemaal ten onder gaat, dan moet je niet gek kijken als diezelfde wereld ten onder gaat aan de criminelen, chaos en rechteloosheid die nu floreren in Venezuela", zegt Giunta.

Tv-item: Venezolanen: integratie 'latina style'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.