‘Het gedoogbeleid is failliet’, dat is de conclusie die de werkgroep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), onder leiding van Bernt Schneiders, trekt. Zij proberen met hun rapport ‘Het failliet van het gedogen’ de overheid aan te sturen op een nieuw beleid.

De lokale politiek is de problemen rond de teelt van cannabis helemaal zat en wil dat de regering gaat ingrijpen. EenVandaag gaat langs bij de Zwijndrechtse burgemeester Dominic Schrijer, die opteert voor een nieuw beleid en vanaf januari 2016 ook experimenten met wiet kweken wil gaan uitvoeren.

Volgens hem krijgen de criminelen steeds meer voet aan wal in de bovenwereld. Het zwart geld dat zij verdienen wordt geïnvesteerd in vastgoed zodat zij witte inkomsten genereren. ‘’De onderwereld begint zich steeds meer te mengen met de bovenwereld en dat moet echt voorkomen worden’’, aldus burgemeester Schrijer.

De crimineel moet dus de coffeeshop uitgejaagd worden. Het is echter nog maar de vraag of dat zonder slag of stoot zal gaan. Dit jaar nog werd de auto van Bernt Schneiders in de fik gestoken door criminelen nadat hij een aantal coffeeshops liet sluiten.

Wij spreken ook de non-commerciële coffeeshophouder Wouter van Egmond. Zijn ‘transparante’ coffeeshop moet de experimenteel geteelde wiet aan het publiek gaan verkopen in Zwijndrecht. Hij is ook een groot voorstander van een nieuw beleid zodat hij niet meer in zee hoeft met de georganiseerde criminaliteit bij de achterdeur van zijn shop.

In de studio praten we verder met politiek commentator Kees Boonman.

Radio EenVandaag

In Radio EenVandaag Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem en voorzitter van de werkgroep die dit rapport opstelde. Ook doen we verslag vanuit coffeeshop Expreszo in Zwijndrecht. Wat heeft het rapport voor de coffeeshopbranche te betekenen?

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.