Een 'aflosboete', zo kopte de Telegraaf vanmorgen in chocolade letters. Eén miljoen ouderen zijn naar schatting de klos volgens de ochtendkrant. Vooral voor oudere huizenbezitters die hun hypotheek hebben afgelost zijn de druiven zuur. Zij moeten als het aan de nieuwe ploeg van Rutte ligt weer belasting gaan betalen over hun afgeloste woning.

Erelid Hans Wiegel vindt dit absoluut niet kunnen en is woedend over de maartregel. Hij spreekt van een valse start van het kabinet. "Hier wordt gewoon mensen een poot uitgedraaid." Ook oud-partijvoorzitter Frans Weisglas is niet te spreken over de uitgelekte plannen. "Het is onjuist om mensen te straffen die hun huis afbetalen." Maar de kritiek op de plannen komt niet alleen uit liberale hoek. Ook oud-CU leider Leen van Dijke heeft zijn bedenkingen en noemt de uitgelekte plannen “nog wel een dingetje."

 Ratio voordeel weg

Peter Boelhouwer, hoogleraar woningbouw aan de TU in Delft heeft meer begrip voor de nieuwe maatregelen van het kabinet. “De regeling was bedoeld om huizenbezitters aan te sporen om hun huis af te lossen in een tijd dat veel mensen dat niet deden. Nu is iedere hypoheekhouder verplicht om af te lossen en is de ratio achter dit belastingvoordeel komen te vervallen.”

 Bittere pil voor VVD

Wel snapt Boelhouwer dat het met name voor de partij van Rutte een bittere pil is. “Deze maatregel raakt vooral de achterban van de VVD. Veel zzp’ers gebruiken hun eigen woning als pensioen. De pijn wordt wel flink verzacht door het belastingvoordeel geleidelijk af te bouwen.”

 'Vertrouwen in de toekomst'

Morgen presenteert het kabinet het regeerakkoord met het moto 'vertrouwen in de toekomst' en zal duidelijk worden hoe de plannen precies uitpakken voor de huizenbezitters.

Inmiddels heeft Vereniging Eigen Huis een reactie gestuurd naar de Kamerleden. Hierin spreekt de vereniging haar zorgen uit namens de 740.000 leden over de plannen die eigenwoningbezitters raken.

Reactie vereniging Eigen Huis

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.