De Griekse premier Tsipras gelooft zelf niet in het akkoord, maar voert het wel door. Het parlement in Athene stemt vandaag over de deal met de EU. De Grieken moeten onder meer btw verhogen, pensioenen versoberen en staatsbedrijven privatiseren.

Griekenland bereikte maandagochtend na een marathonvergadering een akkoord met de andere eurolanden, waardoor het land weer uitzicht kreeg op nieuwe financiële hulp. In ruil daarvoor moest de Griekse premier Alexis Tsipras echter instemmen met de meest vergaande voorwaarden in de geschiedenis van de EU.

Zo moet het Griekse parlement uiterlijk woensdag al akkoord gaan met een reeks bezuinigings- en hervormingsmaatregelen. Ook moet de arbeidsmarkt worden gemoderniseerd en moeten allerlei handelsbeperkingen in Griekenland worden weggenomen.

 Hoe kan de Griekse politicus wegkomen met de zoveelste draai. Wie begrijpt de soms onnavolgbare Griekse premier nog? EenVandaag spreekt met Tiny Kox, SP-senator en bewonderaar van Tsipras en debatdeskundige Donatello Piras van het Nederlands Debat Instituut.

In totaal heeft Griekenland de komende jaren 82 tot 86 miljard euro nodig. Daarvan komt waarschijnlijk 40 tot 50 miljard euro uit het Europese noodfonds ESM, als de onderhandelingen hierover de komende weken succesvol worden afgerond. De rest moet bij elkaar worden gebracht via leningen van het IMF en de opbrengsten van privatiseringen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.