Het duurt altijd even, maar bij iedere nieuwe uitvinding of medium duiken puristen op. Zure types die anderen gaan voorschrijven wat wel en niet ‘mag’. En Twitter is hierop geen uitzondering.

Eén van de mensen die ik met veel plezier volg is schaatser Erben Wennemars. Prachtig om te zien met hoeveel bezieling hij, na een blessure, de draad weer heeft opgepakt en probeert z’n oude topniveau weer te halen. En juist hij moet het ontgelden in het blogje ‘Erben Wennemars begrijpt Twitter niet.’

Natuurlijk kun je een bekende twitteraar afzeiken, dat trekt geheid de aandacht. Minder spannend, maar wel zo grondig is het aanleggen van een waslijst van Twitter don’ts, of proberen mensen te onderwerpen aan een heuse twitter-etiquette.

Zo móet Twitter vooral gebruikt worden om een dialoog aan te gaan. Prima, is ook ontzettend leuk. Maar kijk ‘s naar de Twitter top 100 in aantallen followers. Daar zijn nauwelijks Twitteraars bij die Twitter gebruiken voor dialoog en dus ernstig in overtreding zijn. Vooral nieuwsorganisaties, politici en monomane celebrities. Toch zijn ze razend populair.

Twitter is een nieuw medium, waarmee nieuwe wegen worden ontdekt, vaak juist door je niets van regels aan te trekken. Voor sommigen dodelijk saai, voor anderen een ultiem communicatiemiddel.

En om zelf ook maar’s lekker een regel toe te voegen: Doe wat je wilt op Twitter. Wordt je echt irritant, dan weten je followers de Remove-knop echt wel te vinden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.