Ouders die zich niet aan de omgangsregeling houden moeten harder worden aangepakt. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. In uiterste gevallen moet er ook strafrechtelijk vervolgd kunnen worden zodat onwillige ouders een taak- of gevangenisstraf kunnen krijgen. Wie zijn ex-partner de toegang tot hun kind ontzegt, komt daar nu vaak te makkelijk mee weg, aldus het voorstel van SP en VVD. 

Handhavende opa's en oma's?

Volgens psycholoog Heleen Koppejan is het inderdaad belangrijk om te handhaven, maar kan dat ook op een 'lager' niveau. "Opa's, oma's, de juf.. ook de omgeving kan de ouder erop wijzen dat het belangrijk is dat het kind beide ouders ziet."

Alleen in uiterste geval is Koppejan voor het inzetten van het strafrecht. "Er zijn ouders die langdurig en doelmatig het contact belemmer. Die ouders moeten inderdaad aangepakt worden. Maar in eerste instantie moet je je richten op andere manieren om ouders in te laten zien dat ze zich aan de omgangsregeling moeten houden. Bijvoorbeeld door mediation."

KIJK & LEES VERDER:

'Sancties kunnen traumatisch zijn voor kinderen'

Michel Krijnsen van Humanitas is initiatiefnemer en projectleider van een project rond de omgangsregeling: Begeleide Omgangsregeling. Samen met vrijwilligers helpt hij ouders bij het afspreken en nakomen van een omgangsregeling. "Je moet heel voorzichtig zijn met het opleggen van zware sancties. Afdwingen is niet altijd positief. Kinderen kunnen er een traumatische ervaring aan overhouden."

Volgens psycholoog Koppejan is het voor kinderen enorm schadelijk om op te groeien met een ouder die buitengesloten wordt. "Volwassen kinderen geven aan dat zij meer dan gemiddeld last ervaren van depressie, alcohol, of drugsmisbruik en zelf meer moeite hebben om een goede relatie met een partner of met de eigen kinderen aan te gaan. Ze voelen dat ze minder waard zijn, hebben minder zelfvertrouwen en kunnen minder goed omgaan met calamiteiten."

Dat ondervond ook Didi, die na de scheiding geen contact meer had met haar vader. Lees haar verhaal op de website van Villa Pinedo.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.