Na de tsunami, bijna een jaar geleden, begon Marja van Leeuwen met het bouwen van een weeshuis in Sri Lanka. Wat begon als noodhulp-actie is gedurende het afgelopen jaar verworden tot een kinderdorp, het Somawathi Holland House of Hope, waar driehonderd kinderen terecht kunnen voor structurele hulpverlening.

Op tweede kerstdag 2004 ontving de Haagse Marja van Leeuwen, via de telefoon, een noodkreet uit Sri Lanka. De wanhoop nabij belde dokter Prasad vanuit het door de tsunami getroffen Galle met de vraag om medicijnen; "Marja, please, please send me medicines".

In haar hart geraakt

De tsunami had genadeloos toegeslagen aan de Zuidkust van Sri Lanka, waar Marja van Leeuwen al jaren bekend was via haar werk als reisorganisator. De noodkreet van haar vriend, dokter Prasad, raakte Van Leeuwen in haar hart.

Na twee dagen op weg naar Sri Lanka

TweeVandaag had daags na de noodkreet al contact met Marja van Leeuwen, die op dat moment al dozen met medicijnen en andere hulpgoederen aan het verzamelen was. Het was Van Leeuwen die twee dagen na de tsunami met hulpgoederen op weg was naar Sri Lanka, eerder dan welke officiële hulporganisatie dan ook.

Weeshuis

TweeVandaag volgde Van Leeuwen in die eerste dagen na de ramp, maar ook de maanden die daarop volgden is haar verhaal voortdurend over het voetlicht gebracht. Het was tijdens de eerste dagen na de ramp dat Van Leeuwen het zeker wist; zij ging een weeshuis bouwen voor de kinderen van Sri Lanka.

Bekende Nederlander

Er volgde een periode waarin Van Leeuwen bijna de status van een bekende Nederlander bereikte. Benefiet-evenementen vonden bijna dagelijks plaats. Talloze scholen zamelden geld of spullen in voor het toekomstige weeshuis. Pakhuizen in Noordwijkerhout puilden uit van de spullen en honderden vrijwilligers probeerde in de chaos van goederen orde te creëren. Het lukte Van Leeuwen om alle goederen verscheept te krijgen. Ook daarmee was ze een van de eerste.

Somawathi Holland House of Hope

Het saldo van het weeshuis stond vijf weken na de tsunami op een half miljoen euro. In het voorjaar van 2005 werkten honderden vrijwilligers mee aan de renovatie van het weeshuis dat inmiddels de naam Somawathi Holland House of Hope draagt. Het kinderdorp waar driehonderd kinderen deel van uit maken biedt opvang, eten en drinken, onderwijs, medische en psychische hulp.

Onderwijs

Bij de school van de overheid wist Van Leeuwen acht nieuwe klaslokalen te bouwen en op het terrein van het Somawathi Holland House of Hope kunnen kleuters naar een Montessori-kleuterschool. Bovendien is er een ICT-trainingscentrum ingericht waar computeronderwijs wordt gegeven.

Levenswerk

Het levenswerk van Marja van Leeuwen en de Stichting Weeshuis Sri Lanka is nog niet voltooid. Voor de komende achttien jaar is nog veel hulp nodig om de zorg in het Somawathi Holland House of Hope te garanderen. Plannen voor een Hotelschool voor de regio staan in de steigers en ook de bouw van een regionaal ziekenhuis moet worden gerealiseerd volgens Van Leeuwen.

Weeshuis Sri Lanka een feit

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.