Met de uitspraak door de rechtbank in Amsterdam komt vandaag een einde aan het grootste moordproces ooit in Nederland: het liquidatieproces over de reeks huurmoorden in de Amsterdamse onderwereld. UPDATE:de rechtbank heeft aan drie verdachten (Mohamed R., Jesse R. en Siegfried S.) een levenslange gevangenisstraf opgelegd.UPDATE: De rechtbank acht bewezen dat kroongetuige Peter la S. en zijn voormalige criminele handlanger Jesse R. de moord op drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman hebben gepleegd. La S. krijgt 8 jaar cel. Zeven andere verdachten krijgen celstraffen van dertig, twaalf, tien, acht, zes, drieënhalf, anderhalf en een half jaar.

UPDATE:

Dino S. gaat vrijuit. De verklaringen van kroongetuige Peter La S. mogen niet door het OM worden gebruikt. Ook Ali A. is vrijgesproken van betrokkenheid liquidaties en deelname criminele organisatie.

UPDATE: de afspraken die het Openbaar Ministerie (OM) met kroongetuige Peter la S. maakte, zijn toegestaan. Het OM sprak met Peter la S. een lagere strafeis af in ruil voor zijn verklaringen en ook is er een deal gesloten over getuigenbescherming. 'Er zijn geen zwaarwegende aanwijzingen dat het OM verboden toezeggingen heeft gedaan.' Een spannende ontknoping van een jarenlang slepend proces, waarin justitie hoog heeft ingezet.

Elf verdachten horen of ze een jarenlange celstraf krijgen of alsnog vrijuit gaan voor hun betrokkenheid bij de onderwereldmoorden. Tegen zes van de elf heeft het Openbaar Ministerie een levenslange gevangenisstraf geëist. De hele zaak valt of staat met de verklaringen van een kroongetuige, Peter la S. 'Passage' is het langstlopende strafproces uit de Nederlandse geschiedenis. Onderwerp van de zaak is een reeks liquidaties. Vijf daarvan zijn gepleegd in 1993, twee in respectievelijk 2005 en 2006. De verklaringen van kroongetuige Peter la S. hierover vormen het hart van het bewijs dat justitie tegen de verdachten heeft verzameld. EenVandaag-redacteur Daan van de Staaij Twittert:

La S. heeft opgebiecht dat hijzelf betrokken is bij een van die moorden. In ruil voor zijn verklaringen heeft justitie de strafeis in zijn zaak gehalveerd: 8 in plaats van 16 jaar. Daarnaast is La S. in de gelegenheid gesteld een nieuw leven te beginnen, waarin hij onvindbaar zal zijn voor de Passageverdachten. Problemen over deze afspraken hebben tot enorme vertraging van het proces geleid. Bekijk hier de reportages die EenVandaag eerder maakte over het liquidatieproces. Het monsterproces heeft lang geduurd: in 2011 maakte EenVandaag al het verhaal dat het haar ontknoping naderde:

Justitie en politie moeten volgens de invloedrijke justitie-expert Cyrille Fijnaut veel makkelijker kunnen onderhandelen met criminelen om topcriminelen te vangen. Aanleiding voor de oproep is de afronding van het jarenlang slepende proces over de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Rechtbank gewraakt in proces Wilders

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.